En Önemli Darbe Davası Yargıtay’da Nasıl İncelendi?

1600 Klasöre Tek Bir Tetkik Hakimi mi Baktı?

En Önemli Darbe Davası Yargıtay’da Nasıl İncelendi?

En Önemli Darbe Davası Yargıtay’da Nasıl İncelendi?

15 Temmuz’un en önemli ve hacimli davası olan Akıncı davasının temyizine bakan Yargıtay 3. Ceza Dairesi tetkik hakiminin ne yapacağı konusunda bu davada karar verdikten sonra Yargıtay üyeliğine seçilen hakime danıştığı öne sürüldü.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ana üslerinden Akıncı davasında verilen kararları 106 sanık yönünden bozmasının ardından bu sanıkların yeniden yargılanmasına başlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Makemesi’nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen ve dün başlayan davanın bugünkü celsesinde sanıklar, avukatları ve katılanların talepleri alındı. Sanıkların büyük bölümü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahı, Akıncı Üssü ve İstanbul Moda Deniz Kulübü kamera kayıtlarının kesilmiş değil ham hallerinin getirtilmesini isterken, davanın sivil sanığı Kemal Batmaz, aralarında Erdoğan, Binali Yıldırım, Efkan Ala, Hakan Fidan, Yaşar Güler, Şamil Tayyar, Mehmet Görmez ve Adnan Tanrıverdi’nın bulunduğu çok sayıda ismin tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Sanık avukatlarından Ayten İzmirli de Mahkeme Başkanı’nın, müvekkilleriyle görüşmelerine izin vermemesini ve evrak alışverişlerini birkaç sayfayla sınırlamasını eleştirirken, “Ben burada konu mankeni değilim. Müvekkillerimizle görüştürmeme gerekçesi güvenlik gösterildi. Onlar mı bana zarar verecek, ben mi onlara zarar vereceğim? Birkaç sayfa demenizden hicap duydum. Dosyada kaç milyon sayfa evrak var. Birkaç size göre 2-3, bana göre 100 sayfa olabilir.” dedi.

O Şimdi Sıradan Bir AKP Milletvekili

Av. İzmirli, “Getirebilir misiniz, çok umudum yok, ama” dedikten sonra şu taleplerde bulundu:

“Bu davada gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyorsanız mutlaka Hulusi Akar’ı dinlemeniz lazım. O zaman, ‘Operasyona gidiyor, çok yoğun.’ dendi, dinlenmedi. Şimdi sıradan bir AKP milletvekili. Çok rahat, gelip sorularımıza cevap verebilir. Aynı şekilde Zekai Aksakallı şimdi emekli, çağırırsanız gelir. Abidin Ünal geldi, ama sanıkların çok büyük kısmı soru soramadı. Uçağı varmış, yoğunmuş, kaçırdılar. Şimdi o konferans bu konferans geziyor. Çağırırsanız sorularımıza muhatap olması gerekir.”

1600 Klasöre Tek Bir Tetkik Hakimi mi Baktı?

Av. Serdar Öztürk ise Akıncı davasının Yargıtay’daki temyiz aşamasına ilişkin şu iddiayı dillendirdi:

“Bu dava 1600 klasörlü, 486 sanıklı bir dava. En az 10 tetkik hakimin ciddiyetle inceleyip doğru yanlışın ayıklanacağını düşünüyorduk. Ancak tek bi tetkik hakimine tevdi edildiğini, bu hakimin de -kızmıyorum- çaresizce eski başkana gidip, ‘Ne yapacağım ben?’ dediğini ôğrendim. Tetkik hakiminin hiçbir hatası, günahı yok. Tek bir hakime verilmesi akıl tutulmasıdır. Bunu Yargıtay’daki meslektaşlarınızdan teyit edebilirsiniz. Hiçbir temyiz dilekçemiz incelenmemiştir. Önceki yargılamayı eleştirenler olabilir. Başkan Selfet Giray iyi bir yargılama yapmaya çalıştı, ama 486 sanıklı, birbiriyle ilgisiz dosya bir araya getirilip adeta içinden çıkılmaz hale getirilmek istendi. Yapay zeka, insanüstü bir varlık olsanız bu dosyanın içinden çıkamazsınız.”

Abidin Ünal Tartışması

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile bazı katılanların avukatı Ahmet Erdem, Ünal’ın hem Genelkurmay çatı davası hem de Akıncı davasında beyanda bulunduğunu, sanık ve avukatların da oldukça geniş kapsamlı sorularına cevap aldığnı belirtince sanıklar, “Yalan sôylüyor.” diye tepki gösterdi.

Söz alan çok sayıda sanık, Abidin Ünal’a nasıl soru soramadıklarını anlattı. Ünal’ın avukatı Ahmet Erdem ise müvekkilinin yeniden çağırılmasına gerek olmadığını kaydetti.

Dönemin Özel Kuvvetler Komutanı’nı kaçırmaya teşebbüs suçlamasıyla cezalandırlan eski kurmay albay Fatih Yarımbaş ise şimdi ise mala zarar vermekle suçlandığını vurgulayıp, “Mala zarar vermekle suçlanıyorsam Zekai’nin mutlaka buraya gelmesi lazım.” deyince salonda gülüşmeler oldu. Yarımbaş şunları da ekledi:

“Çok zor, ama tanıkları getirirseniz tarihe geçersiniz. Zekai, Hulusi gelsin diyoruz. Bu dava TSK’ya kumpastı, komploydu. Zekai gelirse yüz yüze konuşmak istiyorum. Bu kumpasın arkasında olduğunu yüzde 100 ispat edeceğim. Ayrıca eski mahkeme başkanı Selfet Giray bu davaya ikinci bir imza daha atmış. Zaten ‘Dosyayı da alın gidin, Yargıtay’da lazım olur.’ demişti. Öyle olmuş. Av. Serdar Öztürk’ün bu iddiası araştırılacak mı?”

Beyanların tamamlanmasının ardından Perşembe günü devam etmek üzere duruşma sonlandırıldı.

Müyesser YILDIZ
30 Nisan 2024

www.muyesseryildiz.com