Ege Bölgesi'nin Dev Dış Ticaret Şirketi Pergamon Status'un İhracatı Çakıldı
Şirketin Ödüllü Geçmişine Darbe
Ege Bölgesi'nin Dev Dış Ticaret Şirketi Pergamon Status'un İhracatı Çakıldı
YEREL GÜNDEM / İZMİR
Ege Bölgesi'nin en büyük dış ticaret şirketlerinden Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş., 2024 yılı üçüncü çeyrek ihracat rakamlarında büyük bir gerileme yaşadı. Öztüre Ailesi ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'nin ortaklığıyla faaliyet gösteren şirket, geçen yılın aynı döneminde 22 milyar 82 milyon TL'lik ihracat yaparken, bu yıl aynı dönemde ihracat rakamları 14 milyar 952 milyon TL'ye düştü. Yüzde 32'yi aşan bu düşüş, şirketin yurtiçi satışlarını da etkiledi; yurtiçi satışlar 127 milyon TL’den 46 milyon TL’ye geriledi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Pergamon Status Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, geçtiğimiz günlerde ESİAD’daki bir toplantıda sektörün yaşadığı zorlukları dile getirmişti. Eskinazi, “Şu anda ihracatçıların para kazandıklarını sanmıyorum. Yokuş yukarı tekerlek çeviriyoruz. Biraz dursak devrileceğiz. O yüzden durmayacağız, hepimiz tepeyi görünceye kadar ilerleyeceğiz” sözleriyle ihracatçıların içinde bulunduğu zor koşulları özetledi.
Şirketin Ödüllü Geçmişine Darbe
Pergamon Status, Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2022 yılında "En Çok İhracat Yapan Dış Ticaret Sermaye Şirketi" ödülünü alarak başarısını taçlandırmıştı. Ancak son açıklanan verilere göre, şirketin ihracat başarısı büyük ölçüde sekteye uğradı.
Politik Düzenlemeler İhracatı Etkiliyor
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na sunulan şirket faaliyet raporunda, Türkiye ve yurt dışı kaynaklı ihracat politikaları ve yasal düzenlemelerin şirketin faaliyetlerine olumsuz yansıyabileceği ifade edildi. Raporda, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarındaki değişikliklerin, dış ticaret sermaye şirketleri arasındaki komisyon rekabetiyle birlikte DTSŞ statüsünün yenilenmeme ihtimalinin şirketin faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerine değinildi.
Ege Bölgesi'nin en büyük dış ticaret şirketlerinden biri olan Pergamon Status’un ihracatta yaşadığı bu sert düşüş, ihracatçıların artan ekonomik baskılar ve değişen düzenlemelerle karşı karşıya olduklarını bir kez daha gözler önüne serdi.
Kaynak: ErhanGulenc.com