EB Partisi lideri Çiğdem Asafoğlu: Biz Lozan Anlaşması ile Yunanistan’a emanet edilen azınlık bir grubuz
"BİZ LOZAN ANLAŞMASIYLA BU ÜLKEYE EMANET EDİLMİŞ AZINLIK BİR GRUBUZ”
EB Partisi lideri Çiğdem Asafoğlu: Biz Lozan Anlaşması ile Yunanistan’a emanet edilen azınlık bir grubuz
Batı Trakya’nın can damarı İskeçe’de Yunanistan’ın zorbalığıyla eşit eğitim hakkına sahip olamayan Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorun Avrupa Parlamentosuna taşındı. Dostluk, Barış ve Eşitlik (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, yaşanan sorunu Kırım Haber Ajansına anlattı.
Batı Trakya'nın can damarı İskeçe'de yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim, ekonomik ve sosyal alanda yaşadığı sorunlar devam ediyor. İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi bu sene eğitimine vardiyalı sistemle başladı. Öğrenciler, Okul Aile Birliği, Encümen Heyeti ve Batı Trakya Türkleri çift vardiyalı sistemi 2 hafta boyunca protesto etti ve hükûmet söz konusu kararı veto etti. Ancak 19. yüzyıldan kalma binada eğitim gören öğrenciler kalabalık sınıflarda ders yapmak zorunda bırakılıyor. Yunanistan'daki öğrencilerle eşit eğitim hakkına sahip olmak isteyen Batı Trakya Türk Azınlığı, sorunlarını dile getirdi. Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi üye olduğu Avrupa Hür İttifakı ile İskeçe'deki eğitim sorununu 1 Aralık 2023 tarihinde Avrupa Parlamentosuna iletti.
"BİZ LOZAN ANLAŞMASIYLA BU ÜLKEYE EMANET EDİLMİŞ AZINLIK BİR GRUBUZ”
DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, konuyla ilgili tüm detayları Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı. Asafoğlu, haftalarca İskeçe Ortaokulu ve Lisesindeki eğitim problemini üye oldukları Avrupa Hür İttifakı ile birlikte Avrupa Parlamentosuna ilettiklerini ve henüz cevap alamadıklarını belirtti. QHA'nın, "Avrupa Parlamentosu bu soruna nasıl bir tavır sergiler?" sorusuna Asafoğlu, Avrupa'nın bu tür konularda çifte standart uyguladığını vurguladı. Asafoğlu, "Ancak bu ülke (Yunanistan) bir Avrupa ülkesi. Ve biz de bu ülkenin bir vatandaşıyız. Hatta biz Lozan Anlaşmasıyla bu ülkeye emanet edilmiş, uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış azınlık bir grubuz" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda Asafoğlu, Avrupa Parlamentosunun bu konuda net bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi.
100 YIL SONRA BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞINA AİT OKUL SAYISI 90'A DÜŞTÜ
Asafoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim hakkının Lozan Anlaşması'nda açık bir şekilde belirtildiğini anımsattı. "Azınlığın kendi okulunu kurma ve yönetme" maddesine yönelik olarak Yunanistan'ın hiçbir şekilde çalışma yapmadığını ifade eden Asafoğlu, "1923 yılında Lozan Anlaşması imzalandıktan sonra Azınlık ilkokulu 307 taneydi, 100 yıl sonra okul sayısı 90'a düştü" bilgisini verdi. Asafoğlu,Yunanistan'ın cesur adımlar atması ve Azınlık ile ilgili konuları, Azınlık temsilcileri ile görüşmesi gerektiğinin altını çizdi.
What's Your Reaction?