Doğru konuşanların rüyaları daha doğrudur

RÜYA TABİR EDİLİRKEN TABİRCİNİN SAYGINLIĞININ KORUNMASI

Doğru konuşanların rüyaları daha doğrudur

RÜYA TABİR EDİLİRKEN TABİRCİNİN SAYGINLIĞININ KORUNMASI

Rüya gören kimse gördüğü rüyayı tabirciye sormak için yanına gittiğinde önce selam verip oturmalı, Allah’ı yâd ettikten sonra Peygamber'e (s.a.a) ve O'nun tertemiz soyuna (a.s) salâvat getirmeli, Allah'tan yardım dilemeli, daha sonra besmele getirip gördüğü rüyayı hiçbir azaltma ve çoğaltma yapmadan doğru bir şekilde tabirciye anlatmalıdır. Nitekim Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyurmaktadır: "Doğru konuşanların rüyaları daha doğrudur."

Öte yandan tabirci de sabırlı olmalı, rüya görenin rüyasını sonuna kadar dinlemelidir. Rüya sahibinin babasının ismini, herhangi bir zümreye ait olup olmadığını, mesleğini; âlim mi cahil mi, mümin mi münafık mı, yerli mi yabancı mı olduğunu, rüyayı gündüz mü gece mi gördüğünü vs. sorup öğrenmeli ve bu durumları göz önünde bulundurmalıdır. Yani rüya gören kişinin durumuna tamamen vakıf olup öyle tabir etmelidir. Daha sonra gerçekleri hiç çarpıtmadan yansıtmalı, sırf ona hoş gelsin diye rüyayı tabir etmemelidir.

UYUMA ADABI

Müslüman bir kimse uyumadan önce abdestli olmalı, Allah’ı zikretmekten gafil olmamalı, Peygamber'e (s.a.a) ve Ehlibeyt'ine (a.s) salâvat göndermeli, kelime-i şehadet getirmeli, sağına doğru uyumalı ve sol elini çenesinin altına koymalıdır. Daha sonra İhlas, Nas ve Felak sureleriyle Ayete'l-Kürsi, Amenerresul ayetlerini ve Kehf suresinin son ayetini okumalı, son olarak da şu duayı dile getirmelidir:

اَلَّذي لا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئي في الْأرْضِ وَ لا في السَّمآءِ وَ هُوَ السَّميعُ الْعَليمُ اللهُمَّ اِنّي اَسْئَلُكَ الْعَفْوَ وَ الْعافِيَةَ وَ الْمُعافاتِ في الدّينِ وَ الدًّنْيا وَ الْآخِرَةِ اللهُمَّ اِنّي تَوَكَّلْتُ عَلَيْكَ وَ تَفَأّلْتُ بِكِتابِكَ وَ اَسْلَمْتُ نَفْسي اِلَيْكَ تَبارَكْتَ رَبَّنا وَ تَعالَيْتَ اَنْتَ الْغَنِىُّ وَ نَحْنُ الْفَقيرُ وَ اِلَيْكَ اَسْتَغْفِرُكَ وَ اَتُوبُ اِلَيْكَ وَ رَبَّنا يا رَبِّ مِنْكَ اِلَيْكَ اللّهُمَّ اِنّي اَسْئَلُكَ يآ اللهُ اَنْ تُرِيَثي في مَنامي رُؤْياىَ صالِحَةً غَيْرَ ضآرَّةً

Ellezî lâ yezurru me'asmihi şey'en fil arz ve lâ fissemâ ve huves-semîul alîm, allâhumme innî es'elukel afve vel âfiyete vel mu'âfâti fiddîni ved dunya vel âhireh, allâhumme innî tevekkeltu aleyke ve tefe'eltu bikitabik ve eslemtu nefsî ileyk, tebârekte Rabbenâ ve te'â-leyte entel ğaniyyu ve nehnul faqîr ve ileyke esteğfiruke ve etûbu ileyk ve Rabbenâ ya rabbi minke ileyk, allâhumme innî es'eluke yâ Allâhu en turiyesî fi menâmî ru'yâye sâliheten ğayra zârrah.

[O öyle bir ilahtır ki ne yeryüzünde ne de gökyüzünde hiçbir şey onun ismiyle zarar veremez. O işitendir, bilendir. Allah'ım, senden dinimde, dünyamda ve ahiretimde bağışlanma afiyet ve sıhhat diliyor, sana tevekkül ediyor, kitabından hayır umuyor ve kendimi sana teslim ediyorum. Ey kutlu ve yüce Rabbimiz! Sen ihtiyaçsızsın, bizse muhtacız; senden bağışlanma diliyor, sana dönüyor ve sen(in gazabın)dan sana (sığınıyorum). Ey Allah'ım, uykumda bana zararı olmayan salih (doğru ve faydalı) rüya göster.]

Bu duayı okuduktan sonra ellerini açmalı ve kıbleye doru uyumalıdır.

Uykudan uyandığında Allah’ı anmalıdır. İyi bir rüya görürse Allah’a şükretmeli ve sadaka vermelidir. Kötü bir rüya görmüşse yine sadaka vermeli ve tabirciye müracaat edip gördüğü rüyayı eksiksiz olarak anlatmalıdır.

Hatırlatmak gerekir ki, rüya tabiri güneş doğduğu vakit, vakit namazları tam olarak yerine getirilmeden veya güneşin zeval vaktinde sorulmamalıdır. Ayrıca rüya deliye, cahile ve düşmana anlatılmamalıdır: "(Babası:) Yavrucuğum, dedi; rüyanı sakın kardeşlerine anlatma; sonra sana bir tuzak kurarlar! Çünkü şeytan insana apaçık bir düşmandır."

Gördüğünüz bir rüyadan korkarsanız, üç kez İhlâs suresi okuyun, sol elinize üfleyin ve şöyle söyleyin:

"Ey rabbim! Sen güçlüsün, bense aciz; sen âlimsin, bense cahil ve sen her şeye gücü yetensin. Eğer gördüğüm rüya iyiyse, sen onu bana nasip eyle ve eğer kötüyse, benden uzaklaştır!"

www.bilgetabirci.com / İslami Rüya Tabirleri