Diyarbakır Barosu’ndan Yüksek Seçim Kurulu’na “seçmen kaydırma” başvurusu
DEM Parti’den araştırma önergesi
Diyarbakır Barosu’ndan Yüksek Seçim Kurulu’na “seçmen kaydırma” başvurusu
DİYARBAKIR —
31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, kimi ilçelere dışarıdan seçmen taşındığı iddialarının artması üzerine Diyarbakır Barosu, geçici görevlendirme veya adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde oluşturulan seçmen kayıtlarının yeniden incelenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi de (DEM Parti) iddiaların araştırılması talebiyle Meclis’e araştırma önergesi verdi.
Diyarbakır Barosu’nun YSK’ya verdiği dilekçede, geçici ikametgâh veya kamu görevlilerine yönelik görevlendirme kapsamında, seçim sonucunu önemli oranda etkileyebilecek, seçme hakkına müdahale teşkil edebilecek uygulamaların bulunduğu iddialarına yer verildi.
Bazı seçmen hareketleri Baro’nu başvurusunda şöyle yer aldı:
“Diyarbakır İli Eğil İlçesi’nde, 2019 yerel seçimlerinde 14 bin 592; 14 Mayıs 2023 tarihli seçimlerde 14 bin 232 olan toplam seçmen sayısının, 2024’te yapılacak yerel seçimde 16 bin 123’e yükseldiği,
Diyarbakır İli Hazro İlçesi’nde, 2019 yerel seçimlerinde 10 bin 101, 14 Mayıs 2023 tarihli seçimde 10 bin 033 olan toplam seçmen sayısının, 2024 yerel seçimde 11 bin 246’e yükseldiği,
Diyarbakır İli Kulp İlçesi’nde, 2019 yılı seçimlerinde 22 bin 904, 14 Mayıs 2023’te 23 bin 21 olan toplam seçmen sayısının 2024 seçimde 26 bin 121’e yükseldiği görülmektedir.”
Başvuruda, seçmen askı listesine yapılan itirazların adrese dayalı nüfus kayıtları ve kolluk aracılığıyla yapıldığı belirtilen araştırmalar gözetilerek önemli ölçüde reddedildiği vurgulanarak, “Bununla birlikte, geçici ikametgâh veya görevlendirmelerin önemli bir kısmının Jandarma ve Emniyet görevlilerinden oluştuğu; şehir dışından çok sayıda kişinin seçmen kaydının seçim sonuçlarına etki edebilecek nitelikte kayıt altına alındığı; seçme hakkına müdahale teşkil edebilecek uygulamaların bulunduğu gözlenmektedir. Bu hususta, gerekli inceleme ve araştırmaların yapılmak suretiyle, seçme hakkına müdahale oluşturduğu değerlendirilen, geçici ikametgâh ve görevlendirme ile oluşturulan seçmen kütüklerine ilişkin 298 sayılı Kanunun 28 ve devamı maddeleri gereğince karar verilmesini talep ederiz” denildi.
“Yaşamadıkları bir yerin yönetimine karar verecekler“
Başvuruyu VOA Türkçe’ye değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, taşınan seçmenin, yaşamadığı bir yerin yönetimine karar vereceğine dikkat çekti.
Seçmen kayıtlarının seçim güvenliği gerekçesiyle değiştirildiğini ifade eden Eren, YSK’ya yapılan itirazların kabul edilmediğini söyledi.
Geçmiş yıllara göre görülmemiş sayıda kolluk kuvvetinin bölgeye kaydedildiğini vurgulayan Eren, “Seçim güvenliği için daha önceki yıllarda da gerekli tedbirler alınıyordu. Ama özellikle Kulp, Hani, Eğil, Dicle gibi seçimin çok kritik seviyede ilerlediği ilçelerde, seçim sonuçlarına sayıda kolluk görevlendirildiğini görüyoruz. Nihayetinde bu insanların geçici bir görevle orada olduğunu ama seçimde o ilçenin kaderini belirleyecek bir sayıda olduğunu göz ardı etmeyelim. Bölgede zaten yeterince polis gücü var, asker gücü var. Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyuldu” dedi.
DEM Parti’den araştırma önergesi
Bu arada DEM Parti, iddiaların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdi.
Grup Başkan vekilleri Sezai Temelli ile Gülistan Kılıç Koçyiğit imzasıyla verilen önergede, özellikle DEM Parti’nin güçlü olduğu yerlere seçmen kaydırıldığı öne sürüldü.
Seçmen hareketlerinin araştırılması istenen başvuru dilekçesinde şu görüşlere yer verildi:
“Seçim sonuçlarını iktidar partisi lehine sonuçlandırmak için yapılan seçmen kaydırma işlemleri hem halk iradesinin doğru bir şekilde sandığa yansımasını hem seçim güvenliğini hem de seçimin tarafsızlığına olan inancı ortadan kaldırmaktadır.”
Başvuruda bu işlemleri yapan kamu görevlilerinin tespit edilmesi talep edildi.
voa
What's Your Reaction?