Dışişleri Bakanlığı, "dış kapının mandalı" mı?

Erdoğan yönetimini de hiç rahatsız etmiyor.

Dışişleri Bakanlığı, "dış kapının mandalı" mı?

Dışişleri Bakanlığı, "dış kapının mandalı" mı?

MEHMET Y. YILMAZ

Kim bilir, belki de Dışişleri şu günlerde daha çok Gazze'ye yoğunlaştığı için T.C. vatandaşlarının sınırlarda neler çektiğiyle ilgilenecek zaman bulamıyordur

THY, Venezuela, Meksika, Kolombiya, Küba, Brezilya, Panama varışlı uçuşlar için T.C. vatandaşlarını uyardı.

Uyarının nedeni bu ülkelere giriş gerekli genel şartlara uyan T.C. vatandaşlarından "ek kontrol şartlarının" da aranmaya başlaması.

Meksika "bavulsuz yolcu" kabul etmiyormuş, Kolombiya aynı PNR numaralı dönüş bileti istiyormuş. Panama vize olsa bile polisin sorularına düzgün yanıt verilmesini istiyormuş vs.

Erdoğan'ın yakın arkadaşı Maduro'nun ülkesi bile noter onaylı davet mektubu görmeye karar vermiş. Oysa Binali Bey'in oğlu o pandemi kıyametinde bir bavula maskeleri, testleri doldurduğu gibi hayatını hiçe sayarak Venezuela halkının yardımına koşmuştu!

Bu açıklamayı niye THY yaptı da Dışişleri Bakanlığı yapmadı, bunu bilmiyorum.

Kim bilir, belki de Dışişleri şu günlerde daha çok Gazze'ye yoğunlaştığı için T.C. vatandaşlarının sınırlarda neler çektiğiyle ilgilenecek zaman bulamıyordur.

Bu ülkelerin T.C. vatandaşlarından neden ekstra belgeler vs. istediklerini biliyor sayılırız: Türkiye, kendisini ekonomist zanneden bir Cumhurbaşkanının hatalı kararları ve uygulamalarıyla o hale geldi ki insanlarımız o uzak ülkelerde bile rızk peşindeler.

Türklerin Orta Asya'dan başlayan Batı'ya göçü Okyanus ötesine doğru devam ediyor yani!

Benzeri uygulamaların yakında başka ülkeler tarafından da yapılabileceğini tahmin etmek falcılık sayılmaz.

Zaten T.C. vatandaşlarına yönelik ilan edilmemiş bir vize ambargosu, AB ülkeleri tarafından radikal bir şekilde uygulanmaya da devam ediyor.

Yakında Eyüp Sultan'da vize başvurusu kabulü için adak adayanlar, Cevşen'e benzer "vize duası" satanlar filan da çıkar, hiç şaşırmayın.

AB ülkelerinin sınırlarını açıp "kim olursan ol yine de gel" dememelerini anlayabiliyorum. Herkes Türkiye gibi değil ki sınırlarını ardına kadar açsın.

Ama vize engeli öyle bir noktaya dayandı ki yakın bir gelecekte yurt dışına çıkmayı başarabilenleri parmakla göstermeye başlayacağız.

2015 yılında bu ülkelerden geri çevrilen vize başvurusu yüzde 4 civarında imiş.

2020'de yüzde 13,78'e kadar yükselmiş. Geçtiğimiz yıl yüzde 19,02'ye ulaşmış.

Kabul ediyorum ki Türkiye'de zorlaşan hayat koşulları, gençlerin bu ülkenin geleceğinden ümidi kalmaması gibi nedenlerle Schengen bölgesi ülkelerine şu ya da bu yolla girip, yerleşmek isteyenlerin sayısında artış olması kaçınılmaz.

Bu ülkelerin de Türkiye'nin Suriyeli ve Afganlara yaptığı gibi sınırlarını açıp herkesi buyur etmelerini bekleyemeyiz.

Onun için vize işlemlerindeki sıkıştırmayı bir yere kadar anlayabilmek mümkün.

Ama öyle görünüyor ki bu iş, bu endişelerin çok ötesinde bir boyuta gelmiş bulunuyor.

Konser vermek için Almanya'ya gidecek sanatçılar, konferansa katılacak bilimciler, çocuğunu ziyaret etmek isteyen anne babalar, istenilen her belgeyi hazır ettikleri halde bırakın vize almayı, vize randevusu bile alamıyorlar.

Geçenlerde Türkiye'de önemli görevlerde bulunmuş, uluslararası ilişkileri güçlü bir tanıdığımın bir yakını, torpille ancak üç günlük vize alabildi.

Bunu niye yapıyorlar?

Buradaki büyükelçiliklerin açıklamalarına bakılırsa "siyasi neden yok, belgesi eksik olana vize verilmiyor".

İnsanın gözünün içine bakarak yalan söylüyorlar.

Bu kadar insan salak mı, istenilen belgeleri tam olarak teslim edemiyor?

Öte yandan bu durum belli ki Erdoğan yönetimini de hiç rahatsız etmiyor.

Türkiye pasaportunun değerinin bu hale düşürülmüş olmasına karşı kılları kıpırdamıyor.

Baksanıza Latin ülkelerinin getirdiği yeni kısıtlamaları bile THY duyuruyor, Dışişleri Bakanlığı sanki dış kapının mandalı.

MEHMET Y. YILMAZ / T24