Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs'ta kalıcı barışı sağlamaya hazırız

Kıbrıs Barış Harekâtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs'ta kalıcı barışı sağlamaya hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs'ta kalıcı barışı sağlamaya hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Harekatı'nın 50. yıl dönümünde Lefkoşa'daydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal bir gün olarak kabul ettiği 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın Cumartesi günü düzenlenen kutlamalarına katıldı ve "Kıbrıs'ta barışı sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Tören sonrası Lefkoşa'daki Fazıl Küçük Bulvarı'nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı, "Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs'ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz" dedi.

"Bugüne kadar çözümü samimiyetle isteyen, bunun için fedakarlıkta bulunan, riski alan, irade sergileyen taraf Kıbrıs Türkü ve Türkiye olmuştur. Biz müzakereye, görüşmeye, Kıbrıs'ta kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız."

Erdoğan, "Adanın garantör ülkelerinin liderlerinin her iki devleti de beraberce ziyaret edecekleri günleri göreceğimizi ümit ediyorum. Şehitlerimizin kanları üzerinde kurulan KKTC'nin güçlü, müreffeh, itibarlı bir devlet haline gelmesi için desteğimiz bakidir" diyerek konuşmasını tamamladı.

Yine kürsüdeyken KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücreti gibi başlıklarda Türkiye'deki öğrencilerle aynı haklara tabi olmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın öncülüğünde düzenlenen etkinlikte Türkiye'deki siyasi partilerden ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve iktidar Cumhur İttifakı ortaklarından Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) temsilen partinin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vardı.

Lefkoşa'daki etkinlikte önce Atatürk Anıtı ziyaret edilirken burada İstiklal Marşı okundu ve anıta çelenk bırakıldı. Sonrasında Erdoğan'ın Anıt Özel Defteri'ni imzaladığı görüldü.

Erdoğan, Kıbrıs Harekatı'nın 50. yıldönümünde Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı olarak Anıt Özel Defteri'ne "Çetin mücadeleler neticesinde, şehitlerimizin canı pahasına kazanılan özgürlüğün ilelebet devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu vesileyle bu toprakları vatan olarak bırakan şehitlerimizi tekrar rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Ruhun şad olsun." diye yazdı.

Kıbrıs Barış Harekâtı

Türkiye'de "Kıbrıs Barış Harekâtı", Yunanistan'da "Kıbrıs Türk İstilası" olarak bilinen ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Atilla Harekâtı" koduyla düzenlediği askeri operasyon, 20 Temmuz 1974'te, o dönemki CHP - Milli Selamet Partisi (MSP) koalisyonunun kurduğu 37'nci hükümette başbakan olarak görev yapan Bülent Ecevit'in emriyle gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi'nin (Council of Europe - CoE) "işgal" olarak tanımladığı harekâta gerekçe olarak Ankara, İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın taraf olduğu Zürih ve Londra Antlaşmasını gösteriyordu.

"Garanti Antlaşması" olarak da bilinen metinde, Rum ve Türk toplumlarının birbirlerine baskı kuramayacağı, bu gibi durumlarda garantör devletlerin engellemede bulunabileceği belirtiliyor.

15 Temmuz 1974'te, Yunanistan'ın desteğiyle yapılan Kıbrıs Darbesi'nden hemen sonra harekâtın ilk ayağı, 14 Ağustos'ta da ikinci ayağı düzenlendi. Silahlar sustuğunda Lefkoşa'nın kuzeyi dahil adanın yüzde 37'si Türklerin kontrolündeydi.

Harekat sona erdiğinde Türk tarafının kaybı 3.841, Rum ve Yunan tarafınınki de 16.000 dolaylarındaydı. Bu süreçte 270 sivilin öldüğü, 803'ünün kaybolduğu ve 1.000'in üzerinde insanın yaralandığı biliniyor.

Türk ve Rum toplumları arasındaki gerginliğin bir sonucu olan Kıbrıs Harekatı nedeniyle 140.000 ila 200.000 Rum, 42.000 ila 65.000 Türk zorunlu olarak adada yer değiştirdi.

EURO NEWS