Çöle düşen yağmur ve sel felaketi neyin habercisi?

Sel felaketi tartışmayı açtı... Haneden hedefte... Tohum polemiği

Çöle düşen yağmur ve sel felaketi neyin habercisi?

Sel felaketi tartışmayı açtı... Haneden hedefte... Tohum polemiği

Birleşik Arap Emirlikleri'nde geçtiğimiz ay yaşanan aşırı yağış ve sel felaketinin ardından akıllara "buhut tohumlama" programıyla yapılan yapay yağmurları akla getirdi. The Economist dergisi bu konuyu ele alarak, Körfez ülkelerindeki yöneticilerin yaşananlar hakkında şeffaf olmadığını söyledi.

Courrier International'ın haberine göre derdi, kamu iletişimindeki şeffaflık eksikliğinin altını çizdiğini ve modern yaşamın, kamu işlerinin güçlü devlet kontrolüyle çeliştiği bu ülkedeki yönetim modeline ilişkin daha kapsamlı soruları gündeme getiriyor.

KÖRFEZ ÇÖKTÜ

Nisan ayı ortasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyük bir bölümünün yanı sıra Umman, Suudi Arabistan ve Bahreyn'de de etkili olan sağanak yağışların ardından, 2 Mayıs Perşembe günü yağan şiddetli yağmurlar, altyapısı sağanak yağışlar, yetersiz bu monarşinin sakinlerini şaşırttı.

Yirmi dört saat içinde 140 milimetreden fazla, yani yıllık ortalama yağışın bir buçuk katı yağmur kaydedildi ve Emirlikler ile Umman'da toplam 24 kişinin ölümüne ve zarar görmesine neden oldu.

YAĞMURLAR HANEDANLARI ÇÖKERTİR Mİ

The Economist'e göre "yaşananlar [...] her şeyden önce altı Körfez monarşisi için giderek büyüyen bir ikilemin altını çizdi [...] "şeffaf olmayan hükümetler işler ters gittiğinde vatandaşlarının güvenini korumakta zorlanıyor".

BULUT TOHUMLARI MI SUÇLU

Gerçekten de bu yağmurlar, bölge sakinleri arasında bu olağanüstü sağanak yağışların nedenine ilişkin soruların sorulmasına yol açtı:

"Acaba yalnızca iklim değişikliği mi, yoksa en azından kısmen, Emirlikler tarafından yapay olarak yağmur yağdırmak için uygulamaya konulan bulut tohumlama programı mı?"

The Economist bu soruyu sorduktan sonra Körfez ülkelerinde olup bitenden halkın gerçek anlamda bilgilendirilmediğinin altı çiziliyor ve Suudi Arabistan örneği veriliyor:

Suudi Arabistan'da halk kısa bir süre önce, ekonomik çeşitlendirme stratejisinin ve "Vizyon 2030" planının merkezinde yer alan Neom projesinin, "yetkililerin projenin planlandığı gibi ilerlediğinde ısrar etmelerine rağmen" büyük ölçüde küçültüldüğünü keşfetti.

Birleşik Arap Emirlikleri özelinde ise durumu şöyle özetliyor dergi... The Economist'e göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nde de kamuoyu ve medya karartmasına tabi tutulan geniş tohumlama programı konusunda aynı belirsizlik mevcut: "Yetkililer de sağanak yağmurla ilgili gerçek bir açıklama yapmadı."

BU YAĞMURLAR İŞİN RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ

İngiliz basını şu sonuca vardı: "Körfez ülkeleri hızla değişiyor. Ancak değişmeyen şey, halkın, hükümetin kendilerine neşeli açıklamalarla söylediklerinden fazlasını bilmesine gerek olmadığı yönündeki babacan tutumları..."

"Pek çok yetkili, on yıllar boyunca iyi yönetişim sayesinde oluşturdukları güvenle haklı olarak gurur duyuyor. Ancak bu güveni korumak için daha şeffaf olmaları gerekebilir."

Odatv.com