CHP'li Başarır'dan AYM Başkanı Arslan'a destek

AYM Başkanı Zühtü Arslan ne dedi? 

CHP'li Başarır'dan AYM Başkanı Arslan'a destek

CHP'li Başarır'dan AYM Başkanı Arslan'a destek: Kutluyorum, Erdoğan'ın gözünün içine baka baka konuştu

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ı "AYM kararlarının uygulanması zorunluluktur" sözleri nedeniyle kutlayarak,  "Erdoğan'ın yüzüne, gözünün içine baka baka konuştu" dedi.

AYM Başkanı Arslan, "Elbette Anayasa Mahkemesinin kararlarını ve Anayasa hükümlerini beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinden katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur" demişti. 

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Meclis'te yaptığı basın toplantısında Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın konuşmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başarır, şunları söyledi:

"AYM Başkanı, AYM kararlarının tartışılmayacağını, kişisel ihtiraslarla uygulanmamasının sıkıntılı olduğunu bir kez daha tek adamın, Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzüne, gözünün içine baka baka konuştu. AYM Başkanı'nı kutluyorum çünkü AYM kararları kabul edilmiyorsa, Anayasa bir kenara bırakılıyorsa ve karşısında Anayasa'ya bağlılık yemini eden bir cumhurbaşkanı varsa, bu konuşmayı dinlerken yüzü kızarmıyorsa ben o başkanı tebrik ediyorum. Yargı birbirine kafa tutulacak bir organ değildir. Bugün AYM'de bir tören var. Herkes orada, devlet orada, Cumhurbaşkanı orada ama Yargıtay Balkanı Mehmet Akarca orada değil. Niye değil, çünkü AYM'yi tanımıyor, başkanını tanımıyor, kararını tanımıyor. Buradan Yargıtay üyelerine sesleniyorum, buna izin vermeyin."

AYM Başkanı Zühtü Arslan ne dedi? 

Arslan, törende şunları söyledi: 

"Elbette Anayasa Mahkemesinin kararlarını ve Anayasa hükümlerini beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinden katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur. Nitekim Anayasa'mızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Esasen Anayasa'da 153'üncü madde diye bir madde olmasaydı da bu sonuç değişmeyecekti. Zira ihlal kararlarının icrası sadece Anayasa'nın 153'üncü maddesinin bir gereği değildir. Kararların uygulanması aynı zamanda ve her şeyden evvel Anayasa'nın hepimizi bağlayan ve kullandığımız yetkilerin meşruiyetini sağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının, bu sözleşmeye sadakat yükümlülüğünün ve ahde vefa ilkesinin zorunlu bir sonucudur."

T24