CHP'den HSK'ya 'Ahmak Davası' Başvurusu: Hakim Değişikliği Gündemde
"Hakim Kararıyla Konuşur"
CHP'den HSK'ya 'Ahmak Davası' Başvurusu: Hakim Değişikliği Gündemde
YEREL GÜNDEM / İSTANBUL
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı ve kamuoyunda "ahmak davası" olarak bilinen davada, istinaf aşamasında hakim değişikliği yapılması tartışma yaratmaya devam ediyor. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş’un, hakim değişikliğiyle ilgili açıklamalarının ardından, CHP yarın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvuruda bulunacak.
Gökkuş'un "Neden Samsun'a Sürdüğümüzü İzah Edeceğim" Sözü Tepki Çekti
İBB’nin son meclis oturumunda AKP’li Gökkuş, Samsun’a sürülen hakimle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Niye Samsun’a sürdüğümüzü de izah edeceğim” demiş ve hakimin kararını önceden paylaştığını iddia etmişti. Gökkuş'un sözleri üzerine CHP, İBB Meclis Üyesi Gökhan Günaydın ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer’in, HSK’ya başvuruda bulunacağını duyurdu.
CHP’nin yapacağı başvuruda, hakim değişikliğine dair kamuoyundaki kaygıların göz önünde bulundurulacağı ve değişikliğin HSK tarafından kapsamlı şekilde incelenmesinin talep edileceği belirtildi. Başvuruda, Hakim Hüseyin Zengin’in görev yerinin değiştirilmesi kararını alan HSK Birinci Dairesi üyeleri hakkında soruşturma yapılması da talep edilecek.
"Hakim Kararıyla Konuşur"
Gökkuş, yaptığı açıklamada, yargı sürecindeki bir hakimin kararını başkalarıyla paylaşmasını eleştirerek, “Hakim, kararıyla konuşur ve vicdanına göre karar verir. Böyle bir durumda hakimlik yapmaması lazım. Hukuka ihanettir bu” ifadelerini kullandı.
Davanın Arka Planı: "Ahmak" İfadeleri ve Siyasi Yasağa Giden Süreç
Davanın temeli, İmamoğlu’nun 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesine tepki olarak söylediği sözlere dayanıyor. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu’na "Türkiye’yi Avrupa Parlamentosu’na şikayet eden ahmağa söylüyorum" demiş, İmamoğlu ise seçimleri iptal edenlerin “ahmak” olduğunu söyleyerek karşılık vermişti.
Bu açıklamaların ardından YSK üyeleri hakarete uğradıkları gerekçesiyle İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve savcılık, “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret” suçundan İmamoğlu için hapis cezası istemişti. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 2022 yılında İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmış ve siyasi yasak getirmişti. Dava şu anda İstinaf Mahkemesi’nde devam ediyor.
CHP’den Yeni Adım: HSK’ya Başvuru ve Basın Açıklaması
CHP’li Günaydın ve Özer’in, hakim değişikliğine yönelik başvuru sonrasında basın açıklaması yapması bekleniyor. CHP, hakimin görev yerinin değiştirilmesinin, dava sürecinde adaletin sağlanmasına yönelik kamuoyunda şüphe yarattığı görüşünde. Başvuruda, hukuki ilkelerin korunması ve karar vericilerin bağımsızlıklarının güvence altına alınması gerektiği vurgulanacak.
HSK Süreci Nasıl Yönetecek?
HSK, yargı sürecine ilişkin kamuoyu tepkileri üzerine yapılan bu başvuruyla ilgili nasıl bir adım atacak, bu durum İmamoğlu davasında nasıl bir etki yaratacak, merak konusu.