Can Atalay'dan "Anayasal Kriz" Açıklaması: "Meclisin Hukuku ve Saygınlığı Tehlikede"
"Meclisin Hukuku ve Saygınlığı Tehlikede"
Can Atalay'dan "Anayasal Kriz" Açıklaması: "Meclisin Hukuku ve Saygınlığı Tehlikede"
YEREL GÜNDEM / ANKARA
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğuna karar vermesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) hukuku ve saygınlığının tehlikede olduğunu belirtti. Atalay, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Anayasa’nın açıkça çiğnenmesine ortak ettiler. Tepkim, itirazım, uğradığım haksızlığın yanı sıra ülkemize yaşatılan 'anayasal kriz'dir" dedi.
"Kuralsızlığın Egemen Olduğu Bu Halin Zararlarından Endişe Duyuyorum"
Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından X hesabından bir açıklama yapan Atalay, "Anayasa’nın açık, hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın “olmayan hükümlerle”, “olmayacak işlemlerle” seçilmiş bir milletvekilinin milletvekilliğini düşürdüler. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Anayasa’nın açıkça çiğnenmesine ortak ettiler" ifadelerini kullandı. Atalay, bu durumun hukuksuzluk ve kuralsızlığın egemen olduğu bir ortam yarattığını ve bunun memlekete büyük zararlar verebileceğini belirtti.
AYM Kararı ve Atalay’ın Tepkisi
Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası gerekçe gösterilerek vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgili kararını Resmi Gazete’de yayımladı. Yüksek Mahkeme, açıkladığı gerekçeli kararla Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin "yok hükmünde" olduğunu ilan etti. Atalay’ın avukatları tahliye ve yargılamanın durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu.
Atalay: "Anayasa Mahkemesi’nin Kararını Uygulayın"
Atalay, açıklamasında Anayasa Mahkemesi’nin kararının derhal uygulanması gerektiğini belirtti. "Anayasa Mahkemesi kararının gereklerinin ivedilikle uygulanmasını, Anayasa’nın açık hükümlerine daha fazla direnilmemesini, zaten hiç düşmediği tespit edilen milletvekilliğine ilişkin tüm prosedürün yerine getirilmesini bekliyorum" dedi.
TBMM’de Bir İlk: Anayasa Mahkemesi Kararlarına Rağmen Vekillik Düşürüldü
Atalay, TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay yazısının okunarak vekilliğinin düşürülmesine de tepki gösterdi. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a anayasa kitapçığı fırlatılarak tepki gösterildi. Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay’ın ismi eklendi.
AYM’nin Kararı: "Yok Hükmünde"
Anayasa Mahkemesi, 1 Ağustos gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğunu ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağını belirtti.
Anayasa Mahkemesi Kararı ve Hukuki Süreç
AYM, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını karara bağladı. Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmeden Yüksek Mahkeme, bu kararı eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz’un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oy çokluğuyla aldı.
Hukuka Dönüş Talebi
Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin kararını hem kendisi hem de ülke için önemli bulduğunu belirtti. "Milli iradeye ve kolu bacağı budanmış dahi olsa demokrasiye zerre saygısı olanlar, memlekete daha fazla zarar vermemelidir" diyerek hukuka dönüş çağrısında bulundu.
Can Atalay’ın açıklamaları, Türkiye’de hukuk devleti ilkesinin ve demokratik değerlerin korunmasının önemine dikkat çekiyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanması, hukuk devleti ve demokrasinin güvencesi olarak görülüyor.
What's Your Reaction?