Burdur’daki diyaliz hastalarının ölümünde “antifiriz” iddiaları
Suya yüksek ihtimalle madde karıştı, soruşturma sürüyor
Burdur’daki diyaliz hastalarının ölümünde “antifiriz” iddiaları: Suya yüksek ihtimalle madde karıştı, soruşturma sürüyor
"6 ay önce açılan bu hastanenin kesin kabulü, ruhsatı var mı onu bile öğrenemedik”
Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gördükten sonra evlerine dönen hastaların baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı şikayetlerinin ardından, diyaliz tedavisinde kullanılan su tanklarına antifiriz içinde bulunan etilen glikolün karıştığı yönünde iddialar gündeme geldi. Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. Tevfik Serkan Özlan, “Savcılık duruma el koydu. Fakat belirtmek gerekir ki bugün ex olan hasta Burdur’da diyaliz almadı, olay nedeniyle nakledildi ve hastanede hayatını kaybetti” dedi. CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, suya birtakım maddeler karıştığı yönünde iddialar olduğunu, su tanklarından alınan örneklerden henüz herhangi bir sonuç çıkmadığını açıkladı. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala ise hastane başhekimliği, Valilik ve il Sağlık Müdürlüğü’nün kendileriyle görüşmeyi kabul etmediğini belirtti.
Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi gördükten sonra evlerine dönen hastalar baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe tarzı şikayetler ile tekrar Burdur Devlet Hastanesi'ne geldi. Hastalardan bazılarının durumunun ağırlaşması üzerine yetkililer tarafından gün içinde diyaliz alan hastalar aranarak ambulanslarla hastaneye getirildi. 33 hasta çevre illerdeki hastanelere sevk edildi. Önlem olarak diyaliz merkezi kapatıldı. Yaşanan olayla ilgili adli ve idari tahkikat ise sürüyor.
Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hastaların durumları hakkında sürecin yakından takip edildiği belirtilirken dört hastanın entübe edildiği, diğer hastaların genel durumlarının iyi olduğu ifade edilmişti. Entübe edilen hastalardan üçü hayatını kaybetti.
“Antifiriz karıştığı yönünde iddialar var, soruşturma devam ediyor”
CHP Burdur Milletvekili Akbulut, konuya dair T24’e yaptığı açıklamada soruşturmanın devam ettiği ve diyaliz su tanklarına madde karıştığı yönünde yüksek şüphe olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Soruşturma devam ediyor ama diyalizde kullanılan su tankına antifiriz madde karıştığı yönünde yüksek şüphe var. İki vatandaşımız Antalya’da hayatını kaybetti zaten. 6 ay önce açılan Burdur Devlet Hastanesi'nde diyalize giren 33 hasta baş dönmesi, mide bulantısı ve şuur bulanıklığı şikayetleriyle farklı hastanelere sevk edildi. 23 tanesi Antalya'ya sevk edildi -ki oraya sevk edilen hastalardan ikisi hayatını kaybetti. Afyon'a sevk edilen 6 hastadan birinin de durumu ağır. 3 hasta Isparta'ya, bir hasta da Denizli'ye sevk edildi.”
“Hayatını kaybeden hastalardan birisi diyalizi Burdur’da değil, Antalya’da aldı”
Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. Tevfik Özlan, hastalardan birinin Burdur’da diyaliz tedavisi almadığını ve Antalya’da hayatını kaybettiğini açıklayarak, “Bilirkişiler, savcılık duruma el koydu. Henüz raporlar açıklanmadı. 31 hastanın çevre illere naklini sağladık. ancak bir konu basına yanlış yansıdı. Bugün ex olan hasta, diyalizi burada almadı. Sorun olduğu için o da nakledildi ve hayatını kaybetti” dedi.
“Burdur İl Sağlık Müdürü CHP'li heyetin görüşme talebini kabul etmemiş”
Burdur Barosu’ndan avukat Kıvanç Kocabıyık, Burdur İl Sağlık Müdürü Dr. Musa Murat Erk’in CHP’li heyetin görüşme talebini reddettiğini söyleyerek, şöyle konuştu:
“Baromuza kayıtlı bir avukat arkadaşımızın babaannesi de bugün vefat etti. 87-88 yaşında Saniye Aksöz adı. Kendisi aynı zamanda bir dönem CHP'den belediye başkanı adayı olan Şevket Aksöz'ün annesi… Kendisi diyaliz hastası değildi ama rahatsızlıkları nedeniyle diyalize alınmış. Cenazesi Antalya Adli Tıp Kurumu tarafından incelendi. Bu arada Burdur Devlet Hastanesi'ndeki diyaliz cihazından numuneler alınmış. Zira diyalizde kullanılan su tankına yabancı madde karıştığı yönünde iddia var.
Diğer bir hasta da Mustafa Demir'di. O da 70 yaşında diyaliz sonrası fenalaşıp hayatını kaybetmiş. Bugünkü cenazesine il emniyet, vali ve jandarma il komutanı da katıldı. Aile yerel basına suçluların cezalandırılması yönünde açıklamalar yaptı. Hastanedeki ölümlerle ilgili savcılık soruşturma başlattı. Burdur İl Sağlık Müdürü ise CHP'li heyetin görüşme talebini kabul etmemiş.”
“Diyaliz ünitelerinde kullanılan suyun saf olması gerekir”
“Hastane başhekimliği yapmış biri olarak söylüyorum; diyaliz ünitelerinde kullanılan suyun saf olması gerekiyor. Burada o suya bir şey karıştığı kesin” ifadelerini kullanan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Pala ise konuyu şu şekilde değerlendirdi:
“Burdur'da ne devlet hastanesi başhekimi ne İl Sağlık Müdürü ne de Valilik ile görüşebildik. Bir diyaliz hastasında tekil olarak sözü edilen; baş dönmesi, mide bulantısı. konuşma ve yürüme zorluğu gibi belirtiler olabilir ama 33 hastada aynı anda bu tür semptomların olması başka bir durum olduğunu gösteriyor. Hastane başhekimliği yapmış biri olarak söylüyorum; diyaliz ünitelerinde kullanılan suyun saf olması gerekiyor. Burada o suya bir şey karıştığı kesin. Ama ne olduğunu ya da nasıl karıştığını bilmiyoruz.
“İddiaya göre klima bakımında kullanılan antifiriz sızdı”
Hastaneden isimlerle görüşen hasta yakınlarının iddiasına göre, hastane klimalarının bakımı sırasında kullanılan antifriz arıtma tesisine, oradan da saf su tankına karıştı. Eğer böyle ise bu ciddi anlamda bir tasarım hatası olduğunu gösterir ki diyalizde kullanılan su tankının çok özel önlemlerle korunması şarttır.”
Hastanenin ruhsatı var mı?
Pala, hastane ruhsatının olup olmadığını öğrenemediklerini ancak konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vereceğini açıklayarak, “Bu arada 6 ay önce açılan bu hastanenin kesin kabulü, ruhsatı var mı onu bile öğrenemedik. Sağlık Bakanı'nın yanıtlaması için konuyla ilgili soru önergesi vereceğim. Ama düşünün; hastalarınız sevk ediliyor ve üç gün geçmiş, Burdur Devlet Hastanesinden bir kişi ulaşmıyor size hastaların durumuyla ilgili” ifadelerini kullandı.
t24
What's Your Reaction?