Bülent Arınç'tan TBMM Başkanı'na Çağrı: "Can Atalay'ın Milletvekilliği İçin Hiçbir Engel Kalmadı"
"Can Atalay'ın Milletvekilliği İçin Hiçbir Engel Kalmadı"
Bülent Arınç'tan TBMM Başkanı'na Çağrı: "Can Atalay'ın Milletvekilliği İçin Hiçbir Engel Kalmadı"
YEREL GÜNDEM / ANKARA
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Arınç, Can Atalay'ın tekrar milletvekili olabilmesi için önünde hiçbir engel kalmadığını vurguladı ve mevcut TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslendi.
"AYM Kararları Uygulanmalı"
Gezi Parkı eylemleri nedeniyle hapiste bulunan Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay'ın kararı ile Ocak 2024'te düşürülmüştü. Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM), Şubat 2024'te bu kararın "yok hükmünde" olduğunu açıklamıştı. AYM'nin bu kararı, 1 Ağustos 2024'te Resmi Gazete'de yayımlandı. Bülent Arınç, AYM'nin bu kesin kararına karşı direnmenin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, "Can Atalay'ın tekrar milletvekili olabilmesi için önünde hiçbir engel kalmamıştır. Bunun uygulanması gerekir" dedi.
Numan Kurtulmuş'a Dostça Uyarı
Arınç, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslenerek, "Lütfen kendi iradenizle, hukuk düşüncenizle, siyasî birikiminizle bu işi daha fazla uzatmadan çözüme kavuşturalım" ifadelerini kullandı. Arınç, Kurtulmuş'u dostça ikaz ederek, AYM kararının gereği olarak Can Atalay'ı meclise davet edip yemin ettirilmesi gerektiğini söyledi.
"En İyi Anayasa Uygulanan Anayasadır"
Arınç, mesajında ünlü anayasa hukuku profesörü Ali Fuat Başgil'in "En iyi anayasa uygulanan anayasadır, en kötü anayasa uygulanmayan anayasadır" sözlerine atıfta bulunarak, AYM kararlarının uygulanmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Can Atalay'ın Vekilliği ve Muhalefetin Tepkisi
25 Nisan 2022'de Gezi eylemleri nedeniyle 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde TİP'ten Hatay Milletvekili seçilmişti. AYM, Atalay'ın milletvekilliği hakkındaki Yargıtay kararını "hak ihlali" olarak değerlendirip, vekilliğinin kabul edilmesine ve tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kararı uygulamayı reddetmiş ve Yargıtay, AYM kararına uymayacağını açıklamıştı.
Bu süreçte muhalefet partileri, 16 Ağustos 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nu olağanüstü toplanmaya çağırarak, Can Atalay'ın vekilliğinin yeniden değerlendirilmesini talep etti. TİP'in öncülüğünde hazırlanan bu dilekçe, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Emek Partisi ve Demokrat Parti vekilleri tarafından imzalandı.
What's Your Reaction?