Brezilya kalçası operasyonunda bir İngiliz kadın daha öldü: 'Türkiye'de ameliyat oldum' diyenler anlatıyor
Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı riske değer mi?
Brezilya kalçası operasyonunda bir İngiliz kadın daha öldü: 'Türkiye'de ameliyat oldum' diyenler anlatıyor
İngiltere'de bir kadının daha Brezilya tipi kalça kaldırma operasyonun ardından öldüğü ortaya çıktı. İngiliz Estetik Cerrahlar Birliği bu operasyonu, "en tehlikeli kozmetik müdahale" olarak tanımlayarak halkı uyardı.
İngiliz doktorlara göre, dünya genelinde bu operasyonlardan 3000'de biri ölümle sonuçlanıyor. Vücüdun başka bölgelerinden alınan ve kalçaya enjekte edilen yağların kalp ve beyne giden damaları tıkayabildiği belirtiliyor.
20'li yaşlarının sonunda olduğu belirtilen kadının adı ve ameliyatı nerede yaptırdığı henüz açıklanmadı. Ölümle ilgili soruşturma başlatılacağı açıklandı.
Ağustos'ta İzmir'de kalça kaldırma operasyonu yaptıran Leah Cambridge adlı 29 yaşındaki bir kadın, ameliyat sırasında 3 kez kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
Şubat'ta Brezilya kalçası operasyonu için Türkiye'ye gittiğini söyleyen 23 yaşındaki Gallerli bir kadın BBC'de yayımlanan Victoria Derbyshire adlı programda, ameliyattan 3 ay sonra kalçasında enfeksiyon oluştuğunu, uzun süre yürümemediğini anlattı.
Adını vermek istemeyen kadın, "Kalçamda delikler belirdi. Buradan yağlar sızıyordu. Yağlar çıktıktan sonra yeniden yürümeye başlayabildim. 3 ay boyunca devam etti. Kötü bir koku çıkarıyor, elbiselerim yağ içinde kalıyordu. Her gün sargı değiştiriyordum. Keşke hiç yaptırmasaydım. Böyle görünebilmek için bir sürü para ödedim" dedi.
Yine adının açıklanmaması kaydıyla BBC'ye konuşan ve 2 yıl önce Türkiye'de operasyon yaptırdığını ve hala ağrıları olduğunu belirten başka bir kadın da şunları söyledi:
"Ameliyat buradakinden çok daha ucuz olduğu için Türkiye'ye gittim. Doktorla anesteziden 10 dakika önce tanıştım. Birkaç gün sonra ateşim çıktı. Doktorlar ve hemşiler emaillerime ve telefon mesajlarıma cevap vermediler. İngiltere'de hastanene yattım. Bir ay işe gidemedim."
Ameliyat yaptıranlara sosyal medyada olumsuz yorum yasağı
Ülke dışındaki kozmetik operasyonlarla ilgili davalara bakan Cheryl Palmer-Hughes adlı bir avukat, müvekillerinin yarısının bu tür mühaleleleri Türkiye, Macaristan, Belçika ve İspanya'da yaptırdığını söyledi.
Palmer Hughes'a göre, ameliyat yaptıranlara imzalatılan belgede, internette ya da sosyal medyada operasyonla ilgili olumsuz yorum yapılamayacağı maddesi yer alıyor.
Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı riske değer mi?
Jennifer Meierhans
BBC News Online
Üç çocuk annesi bir İngiliz, Brezilya tipi kalça kaldırma (Brazilian butt lift - BBL) ameliyatı olmak için gittiği Türkiye'de kalp krizi geçirdi. Peki bu estetik operasyon son dönemde neden popülerleşti ve bunun için bıçak altına yatmak tehlikeli mi?
İngiltere'nin Leeds kentinde doğan Leah Cambridge'in partneri Scott Franks, The Sun gazetesine Cambrigde'in İzmir'de bir klinikte geçirdiği operasyon sırasında üç kere kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiğini söyledi.
Cambridge'in BBL olarak bilinen prosedürle karın bölgesindeki yağları kalçasına enjekte ettirmek istediği anlaşılıyordu.
29 yaşındaki güzellik uzmanı, operasyonun İngiltere'ye göre daha ucuza yapıldığı Türkiye'yi tercih etmişti.
Franks, partnerinin üç çocuk doğurduktan sonra karın bölgesindeki yağlardan rahatsız olmaya başladığını söylüyor.
Komşuları Cambridge'in "son derece çekici" olduğunu söylüyor ve partnerinin itirazına rağmen bu operasyonu tercih ettiğini düşündüklerini aktarıyor.
Cambridge, yurtdışında bu operasyonu yaptırdıktan sonra yaşamını yitiren ilk İngiliz değil. Daha önce de 2014 yılında Joy Williams Tayland'ın Bangkok kentinde bir kalça operasyonu sırasında enfeksiyon kapmış ve 24 yaşında anestezi altında yaşamını yitirmişti.
Ondan üç yıl önce de 20 yaşındaki Clauidia Aderotimi ABD'de bir otelde gerçekleştirilen bir kalça prosedürü sırasında hayatını kaybetmişti.
Plastik cerrahi danışmanı Bryan Mayou'ya göre BBL prosedürü diğer estetik operasyonlardan daha tehlikeli değil.
Britanya Estetik Plastik Cerrahlar Birliği Üyesi Mayou, "Tehlike klinikler dışında, yeterli bir iyileşme bakımı sağlamayan mekanlarda vasıfsız cerrahlar tarafından yapılan operasyonlar" diyor ve ekliyor:
"Eğer yağ kas dokusunun derinlerine, kalçanın altına doğru enjekte edilirse yağın hatalı bir şekilde büyük damarlara enjekte edilme riski doğuyor.
"Damarlarda tıkaç işlevi gören yağ dolaşım sisteminde ilerleyerek ciğerlere ulaşıp ölüme yol açabiliyor."
31 yaşındaki Franks, The Sun gazetesine "Leah anestezi altındayken yağ damarlarına girdi ve oksijen seviyesi düştü. Sonrasında durumu stabil hale getirildi fakat üç kalp krizi geçirince yapabilecekleri bir şey kalmadı" demişti.
Mayou uluslararası plastik cerrahi birliklerinden cerrahların BBL prosedürlerini incelemek ve raporlamak için bir eylem grubu oluşturduğunu söylüyor:
"Ölüm vakası her 3 bin BBL operasyonundan birinde gözüküyor ve ölümlü vakaların tümünde kalça kaslarında yağ tıkanması tespit ediliyor."
Peki son dönemde neden büyük kalça modası başladı? Mayou'ya göre bunun nedeni popüler kültürdeki ünlülerin daha kıvrımlı görünüşe sahip olması:
"Etnik çeşitliliğin olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve kendimizden farklı vücut yapılarının ilgi çektiğini görüyoruz. Elimizde de bu vücut yapılarını oluşturmak için teknikler olunca insanlar bunu uygulamak istiyor."
Kim Kardashian, Kylie Jenner ve Cardi B gibi ünlülerin sosyal medyada çok sayıda takipçisi var ve düzenli olarak yuvarlak popolarıyla hava atan, arkadan çekilmiş fotoğraflarını paylaşıyorlar.
Jenner yuvarlak kalçalarını aldığı kiloya bağlayan açıklamalar yaparken Cardi B, müzik sahnesine çıkmadan önce New York'ta merdiven altı bir mekanda kalçasına dolgu malzemesi enjekte ettirdiğini ve silikonun 5 gün sonra aktığını söylemişti.
GQ'ya konuşan Cardi B, operasyon için 800 dolar ödediğini, buna kendisinden daha büyük bir kalçası bulunan striptizci bir iş arkadaşının kendisinden daha fazla para kazandığını gördükten sonra karar verdiğini anlatmıştı.
The Only Way Is Essex programının yıldızı Chloe Simms de bir zamanlar programın en düz kalçalı üyesi olduğundan şikayet ettikten sonra kalça operasyonu olduğunu duyurmuştu.
2013'teki Instagram paylaşımında ince silüeti belirgin.
Instagram paylaşımının sonu, 1
Temmuz 2018'deki mayo çekiminde ise çok daha kıvrımlı gözüküyor.
Instagram paylaşımının sonu, 2
Mayou, bu operasyonun pek çok kadın işin bir taşta iki kuşu vurmak anlamına geldiğini, bir yandan karın bölgesinde istemedikleri yağlardan kurtulurken diğer taraftan kalçalarını büyüttüklerini söylüyor.
Operasyondan sonra üç hafta boyunca doğrudan kalçaların üzerine oturulmaması tavsiye ediliyor.
Bu operasyonlar Türkiye gibi ülkelerde İngiltere'ye kıyasla daha ucuz.
Mayou İngiltere'de ortalama bir operasyonun 8 bin sterlin (yaklaşık 70 bin TL) tuttuğunu, Türkiye'de yaşamını yitiren Cambridge'in 3 bin sterlin (yaklaşık 25 bin TL) ödediğine dair haberler çıktığını anlatıyor:
"Fiyat farkına rağmen yurtdışından Londra'daki kliniklerimize gelenler de var çünkü bizim cerrahlarımız yetkin, kliniklerimiz düzenli ve denetim altında.
"İnsanlar pazarlamacılar tarafından baştan çıkarılıyor, sonunda dilini hiç bilmedikleri bir ülkede güvenilir olup olmadığını bilmedikleri cerrahlara ameliyat oluyor.
"Bunlar birer iktisadi işletme ve operasyon için yeterli şartları olsa da olmasa da kendilerine gelen kimseyi reddetmezler.
"Düşük fiyatlı olduğu için bu tür yerlerde ameliyat olmayı tercih eden hastalar ciddi yan etkileri ve hatta, bu trajik hikayede olduğu gibi, ölüm riskini göze alıyorlar."
BBC TÜRKÇE