Boyun Ağrısı, Farklı Ciddi Durumları İşaret Edebilir

Tedavi Yöntemleri ve İlgili Sinyaller

Dec 26, 2023 - 01:28
 0
Boyun Ağrısı, Farklı Ciddi Durumları İşaret Edebilir

Boyun Ağrısı, Farklı Ciddi Durumları İşaret Edebilir: Tedavi Yöntemleri ve İlgili Sinyaller

MEDİCENTERTV.COM / İZMİR

Son yıllarda boyun ağrısının görülme sıklığında artış gözlemleniyor. Tüm dünyada bel ağrısından sonra en sık karşılaşılan bölgesel ağrı türü olan boyun ağrısı, yaşamın bir döneminde her 3 kişiden 1'inde ortaya çıkıyor. Mobil cihazların ve bilgisayarların yaygın kullanımıyla birlikte boyun ağrısı sıklığı da artma eğiliminde. Genellikle duruş bozukluğu ve boyun fıtığı gibi etkenlerle ilişkilendirilen bu ağrılar, birçok önemli hastalığın habercisi de olabilir.

Acıbadem International Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Siyavuş Muhammedrezai, erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulayarak, "Hastalar şiddetli ağrılar hissettiklerinde genellikle doktora başvurur. Ancak önemli olan, tedaviye rağmen bir haftadan uzun süren ve sık sık tekrarlayan boyun ağrılarıdır. Bu durumda detaylı bir araştırma yapılması gerekiyor" diyor.

Dr. Siyavuş Muhammedrezai'ye göre, boyun ağrılarının altında yatan nedene göre tedavi planlanıyor. Özellikle boyun fıtıkları, kireçlenmeler veya kas kaynaklı ağrılarda ilaç ve fizik tedavinin başarılı sonuçlar verdiğini belirtiyor. Ancak tedaviye rağmen ağrı devam ediyorsa, girişimsel ağrı tedavisi uygulanıyor.

Boyun ağrısı her zaman boyun omurgasından kaynaklanmıyor; bazen göğüs, kalp hatta karın boşluğundaki iç organların hastalıkları bu bölgede ağrı oluşturabiliyor. Dr. Muhammedrezai, mekanik ve mekanik olmayan boyun ağrıları olduğunu belirtiyor ve bu durumun tanısını zorlaştırdığını ifade ediyor. Tümör metastazları, romatizmal, enfeksiyon ve metabolik hastalıkların yanı sıra fibromiyalji, mekanik olmayan nedenler arasında yer alıyor.

Boyun ağrılarındaki tedavi, altta yatan etkenlere göre planlanıyor. Özellikle kas kaynaklı boyun ağrılarında istirahat, boyun egzersizleri ve kas gevşeticiler genellikle etkili oluyor. Ciddi olmayan durumlarda ilaç ve fizik tedavi uygulanıyor. Ancak ağrı devam ederse, girişimsel ağrı tedavisi öneriliyor.

Girişimsel yöntemler arasında selektif sinir kökü bloğu, faset eklem bloğu, disk içi enjeksiyon, sempatik blok, epidural uygulama, epidural nöroplasti, radyofrekans teknikler, lazer uygulaması ve nöromodulasyon yer alıyor.

Özellikle mikroenjeksiyon yöntemi, eklem kireçlenmelerinde hastanın ağrılarını azaltmak için başvurulan bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Dr. Siyavuş Muhammedrezai, bu yöntemin hastaya göre birkaç aydan birkaç yıla kadar etkili olabileceğini ve hastanın işlemden hemen sonra günlük yaşamına devam edebileceğini belirtiyor.

Epidural enjeksiyon da küçük boyun fıtıklarında ve kireçlenmeye bağlı sinir sıkışmalarında ağrının giderilmesinde kullanılan bir yöntem. Dr. Muhammedrezai, epidural steroidlerin güçlü antienflamatuar etkileri sayesinde, bu yöntemin uzun süre kalıcı etki sağladığını vurguluyor.

Boyun ağrıları farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği için, doğru tedavi için tanının önemli olduğunu vurguluyor.

www.medicentertv.com

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow