BM Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı: Refah'taki askeri operasyonları derhal durdur

"İsrail giderek yalnızlaşıyor"

BM Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı: Refah'taki askeri operasyonları derhal durdur

BM Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı: Refah'taki askeri operasyonları derhal durdur

Birleşmiş Milletler'in en üst düzey mahkemesi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmasını emretti. Tel Aviv'in bu karara uymasının beklenmediği belirtildi.

Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesindeki yargıçlar, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını durdurmasını emretti.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemede, karar, dünyanın dört bir yanından gelen 15 yargıçtan oluşan heyet tarafından 2'ye karşı 13 oyla kabul edildi. Sadece Uganda ve İsrail'den yargıçlar karara karşı çıktı.

Mahkeme, davayı açan Güney Afrika'nın geçen haftaki duruşmalarda talep ettiği gibi Gazze genelinde tam bir ateşkes çağrısında bulunmadı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararını okuyan mahkeme başkanı Nawaf Salam, Filistin bölgesindeki durumun, mahkemenin İsrail'e durumu iyileştirmek için adımlar atması yönünde verdiği son karardan bu yana kötüleştiğini söyledi. 

Salam, "İsrail devleti askeri saldırılarını ve Refah vilayetinde Gazze'deki Filistinli gruba tamamen ya da kısmen fiziksel yıkım getirebilecek yaşam koşullarına neden olabilecek diğer tüm eylemlerini derhal durduracaktır" dedi.

Mahkeme ayrıca İsrail'in Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısını açarak insani yardımların girişine izin vermesini ve kuşatma altındaki bölgeye müfettişlerin erişimini sağlayarak bir ay içinde ilerleme hakkında rapor vermesini istedi.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarını uygulayacak bir polis gücü bulunmuyor. Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalini durdurması için mahkemenin 2022'de verdiği emri Rusya şimdiye kadar görmezden geldi.

"İsrail giderek yalnızlaşıyor"

İsrail'in bu karara uyması pek olası görünmese de, bunun "giderek yalnızlaşan ülke" üzerindeki baskıyı arttıracağı belirtiliyor. 

İsrail hükümet sözcüsü karar öncesinde yaptığı açıklamada "Dünya üzerindeki hiçbir gücün İsrail'i vatandaşlarını korumaktan ve Gazze'de Hamas'ın peşine düşmekten alıkoyamayacağını" söyledi.

İsrail'in Gazze savaşındaki tutumuna yönelik eleştiriler artıyor. Özellikle Refah'taki operasyonları en yakın müttefiki ABD'nin de tepkisiyle karşılaştı. 

Sadece bu hafta üç Avrupa ülkesi bir Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Bir başka BM kurumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin başsavcısı Karim Khan, Hamas yetkililerinin yanı sıra İsrailli liderler için de tutuklama emri talep etti.

Khan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı imha, açlığı silah olarak kullanma ve kasıtlı olarak sivillere saldırma gibi suçlarla itham etti.

İsrail bu suçlamaları şiddetle reddetti ve müttefiklerine mahkemeyi reddetme çağrısında bulundu.

Soykırım suçlaması

Güney Afrika'nın UAD'deki daha geniş kapsamlı davası İsrail'i Filistin halkına karşı devlet öncülüğünde bir soykırım düzenlemekle suçluyor. 

Güney Afrika'nın avukatları geçen hafta UAD'den acil önlemler almasını isteyerek, Filistin halkının hayatta kalması için İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini söyledi.

İsrail mahkemede Gazze'deki operasyonlarının meşru müdafaa olduğunu ve 7 Ekim'de İsrail'e saldıran Hamas militanlarını hedef aldığını savunarak davadaki soykırım suçlamalarını reddediyor. 

Gazze'deki sağlık bakanlığı, 7 Ekim'deki Hamas saldırısından bu yana 35,000'den fazla Filistinlinin İsrail opeasyonlarında öldürüldüğünü söylüyor.

EURO NEWS