BM Güvenlik Konseyi Başkan Biden'ın açıkladığı Gazze ateşkes planına destek veren tasarıyı kabul etti

Ateşkes planı ne öngörüyor?

BM Güvenlik Konseyi Başkan Biden'ın açıkladığı Gazze ateşkes planına destek veren tasarıyı kabul etti

BM Güvenlik Konseyi Başkan Biden'ın açıkladığı Gazze ateşkes planına destek veren tasarıyı kabul etti

NEW YORK- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkan Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı Gazze için ateşkes planına destek veren ve ABD tarafından hazırlanan tasarıyı kabul etti. Oylamada Güvenlik konseyi üyesi 14 ülke kabul oyu kullandı, daimi üyelerden Rusya ise çekimser kaldı.

ABD ile konsey üyesi diğer ülkeler arasında altı gün süren müzakerelerin ardından karar tasarısı metnine son şekli verildi. Karar tasarısı ABD Başkanı Biden tarafından 31 Mayıs'ta açıklanan ve İsrail tarafından kabul edilebilir olan yeni ateşkes önerisini memnuniyetle karşılıyor.

Tasarı, "İsrail'in kabul ettiği yeni ateşkes teklifini Hamas'ın da kabul etmesi" çağrısını yapıyor ve her iki tarafa teklifin maddelerini gecikme ve koşul olmadan tamamen uygulaması çağrısında bulunuyor.

Ateşkes teklifine ilişkin ayrıntılara yer veren tasarıda, birinci aşama için müzakerelerin altı haftadan uzun sürmesi durumunda ateşkesin müzakereler devam ettiği sürece devam edeceği vurgulanıyor.

Tasarıda iki devletli nihai çözüme de vurgu yapılıyor

Kabul edilen tasarıda uluslararası hukuka ve ilgili BM kararlarına uygun olarak, "iki demokratik devlet olan İsrail ve Filistin’in güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yan yana barış içinde yaşadığı iki devletli bir çözüm vizyonuna ulaşma yönündeki sarsılmaz kararlılığı" vurgulanıyor.

Gazze Şeridi'nin Batı Şeria ile Filistin Yönetimi altında birleştirilmesinin önemi vurgulanıyor.

ABD’nin Mısır ve Katar ile sürdürdüğü diplomatik çabaların öneminin altı çiziliyor. Bu diplomatik girişimlerdeki amacın, tüm rehinelerin serbest kalması, Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması, Filistinlilere yönelik insani yardımda sürekliliği ve artışı sağlayan bir anlaşmaya varılması olduğu belirtiliyor.

Karar tasarısında, Gazze genelinde insani yardım dağıtımı ve krize son verecek kalıcı bir ateşkesle, hem Gazze'de uzun süredir acı çeken sivillere, hem de rehinelere ve ailelerine acil yardım sağlayacağı kaydediliyor.

Kararda Güvenlik Konseyi'nin, Gazze Şeridi'nde yerleşim bölgesinin topraklarını küçültecek her türlü eylem dahil demografik veya bölgesel değişiklik girişimlerini reddettiği belirtiliyor.

Ateşkes planı ne öngörüyor?

ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı plan karar tasarısında yer aldığı şekliyle de üç aşama öngörüyor:

Birinci aşama: Altı haftalık ateşkes olacak. İsrail güçleri Gazze’deki yerleşim merkezlerinden çekilecek. Kadınlar, yaşlılar ve yaralılar dahil rehineler yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında serbest kalacak. Öldürülen rehinelerin cenazeleri de iade edilecek. Filistinli sivillerin Gazze’ye dönmesi sağlanacak. Filistinli sivillere insani yardımın güvenli ve etkili bir şekilde yapılması sağlanacak.

İkinci aşama: Hamas ve İsrail saldırılara kalıcı olarak son verilmesi için koşulları müzakere edecek. Müzakereler devam ettiği sürece ateşkes de devam edecek.

Üçüncü aşama: Gazze için kapsamlı bir yeniden inşa planı uygulanacak.

VOA