Blinken: İsrail, Filistin Devleti'ne kapı açarsa Arap komşuları ile uzlaşabilir
Biden "ateşkes şimdi" çığlıklarını duydu
Blinken: İsrail, Filistin Devleti'ne kapı açarsa Arap komşuları ile uzlaşabilir
Şiddeti azaltmak için ekim ayından bu yana bölgeye yaptığı ziyaretlerde şimdiye kadar başarısız olan Blinken, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan sonra İsrail'de.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze savaşını kontrol altına almak üzere çıktığı son görevde İsrailli liderlere, sürdürülebilir bir Filistin devletine giden yolu açmaları halinde Arap komşularından kabul alma şanslarının hâlâ bulunduğunu söyledi.
Şiddeti azaltmak için ekim ayından bu yana bölgeye yaptığı ziyaretlerde şimdiye kadar büyük ölçüde başarısız olan Blinken, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile iki gün süren görüşmelerinde duyduklarını paylaşacağını söyledi.
Blinken İsrail ziyaretinde 7 Ekim saldırısından sonra kurulan savaş kabinesi ile de görüşecek.
Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine, Gazze'deki sivilleri korumak ve insani yardımın ulaşmasına izin vermek için daha fazlasını yapmasının "mutlak zorunluluk" olduğu konusunda baskı yapacağını söylemişti.
ABD Başkanı Joe Biden da, Washington'un sessizce İsrail'i bazı güçlerini geri çekmeye zorladığını söyledi.
Blinken'in bölgedeki toplantıları, Gazze savaşını sona erdirme yolunun bir parçası olarak onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışmasına daha uzun vadeli bir yaklaşım belirlemeye odaklandı. Yaptığı görüşmelerin ardından Blinken, Arap müttefiklerin İsrail'le entegrasyon istediklerini ancak bunun Filistin devletine giden "pratik bir yol" içermesi şartıyla kabul edeceklerini söyledi.
İsrailli mevkidaşı Israel Katz'a salı günü yaptığı açıklamada "Orta Doğu'da çok daha fazla bağlantı ve entegrasyon oluşturmak için uzun yıllar boyunca gösterdiğiniz çabaları biliyorum ve orada gerçekten fırsatların olduğunu düşünüyorum," diyen Blinken "Ancak bu çok zorlu anı atlatıp 7 Ekim'in bir daha asla yaşanmamasını sağlamalı ve çok daha farklı ve çok daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışmalıyız," ifadelerini kullandı
Güney Gazze'de ağır çatışmalar
ABD'nin saldırıyı durdurmak için haftalarca süren baskısından sonra İsrail, kuvvetlerinin Gazze'nin kuzey yarısında tam kapsamlı savaştan daha hedefli bir harekata geçiş yaptığını, güney bölgelerinde ise yoğun çatışmayı sürdürdüğünü söylüyor.
İsrail ordusunun yaptığı açıklamada, birliklerin pazartesi gününden bu yana güneydeki Han Yunus'ta genişletilmiş operasyonlar sırasında yaklaşık 40 Filistinli savaşçıyı öldürdüğü ve bir militan yerleşkesine ile tünel şaftlarına baskın düzenlediği belirtildi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde İsrail'in hava saldırılarında öldürülen 57 Filistinlinin ve 65 yaralının, Gazze'nin merkezindeki zaten aşırı yoğun olan El Aksa hastanesine ulaştığını söyledi.
BM insani yardım ofisi OCHA, "kayıplar arttıkça, onları tedavi etme olanağının tehlikeye girmeye devam ettiğini" söyledi.
OCHA, El Aksa da dahil olmak üzere merkez ve Han Yunus'taki üç büyük hastanenin "yakın bölgelerde verilen tahliye emirleri ve civarda devam eden çatışmalar nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu" duyurdu.
Pazartesi günü geç saatlerde tıbbi yardım kuruluşu MSF, Han Yunus'ta 100'den fazla personelin ve ailelerinin barındığı barınaklardan birinin duvarını kıran bir top mermisinin MSF çalışanının 5 yaşındaki kızını ağır yaraladığını söyledi.
Biden "ateşkes şimdi" çığlıklarını duydu
Pazartesi günü Güney Carolina'da bir kiliseyi ziyaret ederken "ateşkes şimdi!" diye bağıran protestocuların yanına giden Biden, İsrail'in saldırılarını hafifletmesi ve "Gazze'den önemli ölçüde çıkması" konusunda "sessizce" çalıştığını söyledi.
İsrail'in aralıksız bombardımanı ve Gazze'ye insani yardım erişimine getirdiği kısıtlamalar, Güney Afrika'yı, İsrail'i Filistinlilere karşı soykırım yapmakla suçlayarak Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açmaya yöneltti. Duruşmaların perşembe günü başlaması bekleniyor.
Çatışma, Hizbullah milislerinin Hamas'ı desteklemek için İsrail sınırına roket fırlattığı Lübnan'a da sıçradı. Her iki grup da İsrail'in ezeli düşmanı İran tarafından destekleniyor.
Grubun operasyonlarına aşina iki kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre, Pazartesi günü bölgede üst düzey bir Hizbullah komutanının öldürülmesinin ardından, salı günü Lübnan'ın güneyinde düzenlenen saldırıda üç Hizbullah üyesi öldürüldü.
Hizbullah, üst düzey isimlerinden Vissam Tavil ve Hamas lider yardımcısı Salih el-Aruri'nin öldürülmesine yanıt olarak İsrail komuta merkezine insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini söyledi.
EURO NEWS