Bilim İnsanlarından İzmir'de Büyük Keşif: 2400 Yıllık Altın Bulundu

Tarihi Sikkeler ve Siyasi Manzara

Aug 6, 2024 - 12:04
 0
Bilim İnsanlarından İzmir'de Büyük Keşif: 2400 Yıllık Altın Bulundu

Bilim İnsanlarından İzmir'de Büyük Keşif: 2400 Yıllık Altın Bulundu

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Arkeologların İzmir'de yaptığı kazılarda ortaya çıkan 2400 yıllık altın sikkeler, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Türkiye'de bulunan bu sikkelerin, Peloponez Savaşı dönemine ışık tuttuğunu belirtti.

Tarihi Sikkeler ve Siyasi Manzara

Gazete, Pers sikkelerinden oluşan kalıntıların, milattan önce beşinci yüzyılın sonlarında, Olpe adı verilen küçük bir testinin yer altına gömüldüğünü yazdı. Bu testinin içinde çok sayıda altın sikke bulundu. Bilim insanları, sikkelerin bir binanın köşesine gömüldüğünü aktardı.

Askerin Aylık Maaşı Kadar Altın

Bir askere ait olduğu tahmin edilen Olpe'nin içinde, askerin aylık maaşına eşit olan ve darik olarak bilinen altın sikkeler bulundu. Notion'da bulunan sikkeler üzerinde, dizleri üzerinde duran ve tunik giymiş bir Pers kralının görüntüsü yer alıyor. Sikkeler, Efes Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

Arkeologların Görüşleri

Michigan Üniversitesi'nde görevli arkeolog Christopher Ratté ve ekibi, Notion'un kalıntılarında yaptıkları bu keşifle ilgili olarak, "Sikkeler eski bir binanın bir köşesine gömülmüştü. Aslında bir küp altın aramıyorduk," dedi. Araştırmaya dahil olmayan Oxford Üniversitesi'nde görevli arkeolog Andrew Meadows, "Bu bölgede bu tür bir istif daha önce hiç yoktu. Dolayısıyla bu keşfin önemi çok büyük," yorumunu yaptı.

Tarihi ve Arkeolojik Bağlam

Dr. Ratté, "Truva Savaşı öyküsünde hatırlandığı gibi, bu durum en derin antik çağlarda da geçerliydi. Suriyeli mülteci krizinin de gösterdiği gibi bu durum günümüzde de geçerliliğini korumaktadır," ifadesini kullandı. Anadolu'nun Batı dünyasının devlet tarafından basılan ilk madeni paraya ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi. Lidyalıların kralının oğlu ve halefi Kroisos'un ilk gerçek altın sikke olan Kroeseid'i bastığı, İyonya'nın Pers İmparatorluğu tarafından fethedildiği ve Perslerin kendi sikkelerini üretene kadar Kroisos'u üretmeye devam ettiği belirtildi.

Peloponez Savaşı ve Altın İstifi

Atina ve Sparta arasındaki Peloponez Savaşı'nda büyük bir deniz savaşı yaşandı. Atinalıların Notion'u deniz üssü olarak kullandığı ve bulunan altın istifinin bu savaşla bağlantısı olabileceği de düşünülüyor. Dr. Ratté, ganimetin hiçbir zaman geri alınmamış olmasının büyük bir felaket işareti olduğuna inanıyor. "Hiç kimse bir yığın sikkeyi, özellikle de değerli metal sikkeleri, geri alma niyeti olmadan gömmez. Dolayısıyla böyle bir hazinenin korunmasını ancak çok büyük bir talihsizlik açıklayabilir," dedi.

Bu önemli keşif, İzmir ve çevresinin zengin tarihi mirasını bir kez daha gözler önüne seriyor. Sikkelerin ve diğer buluntuların detaylı incelenmesi, bölgenin tarihine dair yeni bilgiler sunabilir.

www.yerelgundem.com

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow