Bilim İnsanları Araştırıyor: İzmir Körfezi'nde Tsunami Riski

İzmir Körfezi'nde Tsunami Riski

Bilim İnsanları Araştırıyor: İzmir Körfezi'nde Tsunami Riski

Bilim İnsanları Araştırıyor: İzmir Körfezi'nde Tsunami Riski

YEREL GÜNDEM / İZMİR

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir Körfezi'nde olası tsunami risklerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sümer, özellikle 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar ilçesinin Sığacık Mahallesi'nde meydana gelen depremin ardından oluşan tsunaminin, İzmir Körfezi'ndeki riskleri gözler önüne serdiğini belirtti.

Denizlerdeki fay hatlarıyla ilgili mevcut sınırlı araştırmalara dikkat çeken Sümer, İzmir Körfezi içindeki fay hatlarının kırılması durumunda iç ve dış körfeze olan etkilerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını ifade etti. Sümer, şu açıklamalarda bulundu:

"Çalışmamızın temel amacı, körfez içindeki fay hatlarından kaynaklanabilecek depremlerin büyüklüklerini ve atım miktarlarını daha kesin bir şekilde hesaplayabilmek. İzmir Fayı'nın batı bölümünün denize girdiği bölge ile Uzunada ve Foça fay hatları üzerindeki kırılma mekanizmalarını çizdikten sonra, bu fay hatlarının olası kırılma durumlarında yaratabileceği tsunami dalgalarının yüksekliklerini hesaplamış olacağız. Elde edilen veriler, bu dalgaların kıyı şeritlerine olan etkisi, geliş açısı, koy alanlarının genişliği ve derinliği gibi faktörleri değerlendirecek. Bu sayede, olası tsunamilerin etkisi görselleştirilerek risk haritaları oluşturulacak ve bu haritalar, olası risklere karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesine katkı sağlayacaktır."

www.yerelgundem.com