Biden'dan NATO Zirvesi'nin açılışında Ukrayna'ya güçlü savunma desteği sözü
Zelenski: “ABD’deki seçimler beklenmemeli”
Biden'dan NATO Zirvesi'nin açılışında Ukrayna'ya güçlü savunma desteği sözü
WASHINGTON —
Başkan Joe Biden, NATO zirvesinin ilk gününde yaptığı konuşmada, Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’ya güçlü savunma desteği vadetti. 32 üyeli ittifakın liderlerini Washington’da ağırlayan Biden, hem uluslararası hem de ABD’deki siyasi müttefiklerine ülkeyi hala yönetme becerisine sahip olduğu mesajını verdi.
Rusya’nın saldırganlığına karşı NATO üyelerinin sergilediği birliği öven Biden, kendi yönetiminde ABD’nin ittifaka sarsılmaz bağlılığının ve liderliğinin altını çizdi. 27 Haziran’da Cumhuriyetçi Parti’nin adayı eski Başkan Donald Trump’la yaptığı tartışmada yaşadığı başarısızlığı ve bunun Demokrat destekçileri arasında yarattığı kaygıları gidermeye çalışan Biden, aynı zamanda ittifaka daha eleştirel bakan Trump’ın olası yeniden seçilmesinin NATO üyeleri arasında yarattığı kaygıları yatıştırmaya çalıştı.
NATO’nun 75’inci kuruluş yıldönümü töreninde konuşma yapan Biden, “Bugün NATO her zamankinden daha güçlü 32 ülkeden oluşuyor. Her zamankinden daha güçlü olmamız iyi bir şey çünkü tarihin bu anı, toplu bir şekilde gücümüzü göstermemizi gerektiriyor” diye konuştu. 81 yaşındaki başkanın, iki hafta önce Trump’la yaptığı tartışmadaki tutuk performansının aksine, teleprompter aracılığıyla yaptığı konuşmasında başını dik ve sesini güçlü tuttuğu gözlendi.
Biden, ABD ve diğer NATO ülkelerinin Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmek için attıkları önemli adımları açıkladı. ABD, Almanya ve Romanya ek Patriot bataryaları bağışlarken, Hollanda ve diğer müttefikler de bir Patriot bataryasını çalıştırmak için ek bileşenler verecek. İtalya geçen ay Ukrayna'ya yardım için bir SAMP/T savunma sistemi göndereceğini açıklamıştı.
Kanada, Norveç, İspanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu diğer müttefikler de Ukrayna'nın savunmasını geliştirmeyi amaçlayan başka sistemler sağlayacak.
Biden, “Bu, Avrupa ve transatlantik topluluğu için ve hatta dünya için çok önemli bir an” diye konuştu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'ya tamamen boyun eğdirmek ve bu ülkenin haritadan silinmesinden başka bir şey istemediğini savunan Başkan, “Ukrayna Putin'i durdurabilir ve durduracak” dedi.
Zelenski: “ABD’deki seçimler beklenmemeli”
Zirveye katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde yaşanan siyasi krize dikkati çekerek, dünyanın Rusya'nın saldırısını püskürtmek üzere harekete geçmek için (ABD’de seçimlerin yapılacağı) Kasım ayına kadar beklememesi gerektiğini söyledi.
“Gölgelerden çıkıp harekete geçmek için güçlü kararlar almanın ve Kasım ayının ya da başka bir ayın gelmesini beklemekten vazgeçmenin zamanı geldi. Hep birlikte güçlü ve tavizsiz olmalıyız” diye konuşan Zelenski, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada da ek güvenlik garantileri için çabalayacaklarını, askeri yardımların yanısıra mali ve siyasi destek arayışında olduklarını sözlerine ekledi.
Biden Stoltenberg’e Özgürlük Madalyası verdi
Biden ayrıca Ekim ayında görev süresi sona erecek NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i Başkanlık Özgürlük Madalyası'yla ödüllendirdi. Biden, 10 yıl boyunca bu görevi yürüten ve görev süresi dört kez uzatılan Stoltenberg'i “mükemmel bir profesyonel” olarak nitelendirdi.
Ekim ayında Stoltenberg’in ardından NATO Genel Sekreterliği görevini eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte devralacak.
75’inci yılına daha önce olmadığı kadar güçlü ve üye sayısı açısından genişlemiş bir şekilde başlayan dünyanın en büyük askeri ittifakı, hem dışarıdan hem de içeriden gelen potansiyel varoluşsal tehditlerle karşı karşıya. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının yanısıra, giderek saldırganlaşmakla suçlanan Çin'in yarattığı zorluklar ve Gazze'deki İsrail-Hamas çatışması, NATO zirvesinde ele alınacak konulardan bazıları. ABD’deki başkanlık seçimleri devam ederken, Biden’ın yaşadığı siyasi sorunlar ve NATO’yu kendi döneminde ABD desteğini çekmekle tehdit eden eski Başkan Donald Trump’ın yeniden seçilebilme olasılığı, Avrupalı müttefiklerin kaygılarını arttırıyor. Ayrıca bazı Avrupa ülkelerinde artan aşırı sağ ve popülizm rüzgarları da ittifakın kendi içindeki bu sorunlarla yüzleşmesini gerektirecek.
İngiltere’nin yeni seçilen Başbakanı Keir Starmer ilk kez zirveye katılırken, üyelikleri Türkiye ve Macaristan’ın uzun süreli muhalefetinin aşılmasından sonra onaylanan İsveç ve Finlandiya da zirveye ilk kez resmi üye olarak katılıyor.
VOA
What's Your Reaction?