BEBEKLERİN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİREN 5 ÖNEMLİ ADIM

Anne ve Babaların Sigara Kullanmaması

BEBEKLERİN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİREN 5 ÖNEMLİ ADIM

BEBEKLERİN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİREN 5 ÖNEMLİ ADIM

COCUKDOKTORU.NET/ İSTANBUL

Çocukların veya yetişkinlerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek, beslenme ve çeşitli egzersizlerle büyük önem taşır. Ancak bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek, ebeveynlerin kafasını karıştırabilir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Hatice Bulut, bebeklerde bağışıklığı güçlendirmenin önemini vurguluyor.

"Yine mi burnu akıyor?", "Bebeğim öksürüyor", "Acaba doğru giydiremiyor muyum da hasta oluyor?", "İlk zamanlar hiç hastalanmamıştı", "Hastaneye gitmemek için ne yapabilirim?" gibi cümleler, pek çok ebeveynin ortak endişesi. Ebeveynler, genellikle bebeklerinin sağlığını korumak için ellerinden geleni yapıyorlar ve vitamin takviyelerinden, beslenme düzenine kadar pek çok konuda hekimlere danışıyorlar. Bebeklerin bağışıklığını güçlendirmek ve hastalıklardan korumak için birçok yol bulunuyor. İşte bu yollar:

1. Anne Sütü: Bebekler, annelerinden aldıkları antikorlar sayesinde yaklaşık 6 aylık olana kadar çeşitli hastalıklara karşı korunurlar. Anne sütündeki "immünoglobulin A", bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hastalıklardan korunmada önemli rol oynamaktadır. Ayrıca "laktoferrin" adı verilen bir başka anne sütü bileşeni, bakterilerin çoğalmasını önleyerek demirin gelişmesine yardımcı olur. Anne sütünün prebiyotik içeriği, bebek bağırsağında faydalı bakterilerin gelişimini destekler, böylece olası hastalık yapabilecek bakterileri önler. Anne sütünün faydalarıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar halen devam etmektedir ve anne sütü, ilk 6 ayda mümkün olduğunca bebekler için önemlidir.

2. Anne ve Babaların Sigara Kullanmaması: Sigara dumanı, gebelikte bebeğin içinde bulunduğu ortamda daralmalara yol açabilir ve bebeğin yeterli beslenmesini engelleyebilir. Bu durum, ileriki yaşlarda alerji, astım, orta kulak iltihabı gibi sorunlara neden olabilir.

3. Probiyotiklerin Kullanımı: Yoğurt, peynir, kefir gibi besinlerde bulunan probiyotikler, çocuklarda sağlığı olumlu etkileyen mikroorganizmalardır. Bu besinler, sindirilemeyen karbonhidrat grubundan olan prebiyotiklerle birlikte beslenme düzeninde önemli bir yer tutarlar.

4. Prebiyotik Gıdaların Tüketimi: İnulin, fruktooligosakkaritler (FOS), laktuloz (LOZ), galaktooligosakkaritler (GOS) gibi prebiyotik gıdalar, kalın bağırsakta faydalı bakterilerin artmasını destekler ve insan sağlığına olumlu etkilerde bulunur. Bu besinleri soğan, sarımsak, muz, enginar, pırasa, kuşkonmaz, baklagiller gibi gıdalardan alabiliriz.

5. Hijyen Hipotezi: Çocukların bağışıklık sistemleri, çevresel etkenler, geçirilen enfeksiyonlar, aşılar, beslenme ve bağırsak mikrobiyotası çeşitliliği gibi faktörlerle şekillenir. Hijyen hipotezine göre, doğal yaşamdan uzaklaşma ve şehirleşme, bağışıklık sistemimizin farklı tepkiler vermesine neden olabilir. Bu durumda, vücudumuz zararlı olmayan yabancı maddelere karşı antikorlar üretebilir. Bu sebeple, doğal yaşam koşullarına daha fazla önem verilmesi, çocukların bağışıklık sistemi için önem arz ediyor.

www.cocukdoktoru.net