Bangladeş'te Sokak Protestoları Sonuç Verdi: Şeyh Hasina Ülkeden Kaçtı
Şeyh Hasina Ülkeden Kaçtı
Bangladeş'te Sokak Protestoları Sonuç Verdi: Şeyh Hasina Ülkeden Kaçtı
Karar Gazetesi yazarı Fehmi Koru yazdı...
Bangladeş'te haftalardır süren sokak protestoları nihayet sonuç verdi. Ülkeyi iki dönemde (1996-2001 ve 2009-2024) toplamda 20 yıl boyunca yöneten kadın başbakan Şeyh Hasina, yoğun protestoların ardından ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Hasina'nın görevden ayrılmasıyla birlikte, Bangladeş’in bağımsızlık sonrası dönemine damgasını vuran ikinci kadın politikacı, 1991-1996 ve 2001-2006 tarihleri arasında başbakanlık yapmış olan Halide Ziya, cezaevinden tahliye edildi.
Bangladeş'in bağımsızlık mücadelesinin önde gelen isimlerinin yakınları olan bu iki kadın siyasetçi, yıllardır birbirlerine rakip olarak ülkede iktidar mücadelesi verdiler. Şeyh Hasina, ülkenin ilk cumhurbaşkanı Mucibur Rahman’ın kızı iken, Halide Ziya ise 1977-1981 yılları arasında cumhurbaşkanı olan Ziyaur Rahman’ın eşiydi. Siyasetteki bu zıtlık, birinin iktidara geldiğinde diğerinin ya cezaevine girmesi ya da ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanıyordu.
Protestoların patlak verdiği günlerde, Bangladeş’in başkenti Dakka ve diğer büyük şehirlerde sokaklar hareketliydi. Şeyh Hasina, protestocuları bastırmak için sert önlemler almış, bu süreçte çoğu öğrenci olmak üzere 300'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Otoriter yönetimi nedeniyle eleştirilen Hasina, nihayetinde protestoların baskısına dayanamayarak ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Bangladeş, 170 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık sekizinci ülkesi. 1947’de Hindistan’dan ayrılarak Pakistan adıyla bağımsız bir devlet kuran Müslüman halk, 1971’de bağımsızlık savaşının ardından Bangladeş olarak kendi devletlerini kurdu. Ancak bu uzun ve kanlı süreç, ülkenin iç siyasetindeki çekişmeleri de beraberinde getirdi.
Bangladeş’in ekonomisi son 15 yılda ortalama yüzde 6-7 büyümüş ve 2020 yılında kişi başına gelirde Hindistan'ı geride bırakmış olsa da, artan gelirden sadece belli bir kesim faydalanıyor. Genç nüfusun iş bulamaması, memuriyet sınavlarında iltimas gibi sorunlar, halkın tepkisini artıran etkenler arasında. Ayrıca, yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu Bangladeş, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre 180 ülke arasında 146. sırada yer alıyor.
Medya üzerindeki baskılar, kaçırılan ve kaybolan gazeteciler, yargısız infazlar da Hasina yönetimine yönelik eleştirilerin başlıca sebeplerindendi. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan ve daha sonra Nobel ödülü kazanan Muhammed Yunus'un, geçici başbakanlık için düşünüldüğü belirtiliyor. Hasina'nın yönetimi altında Yunus da hapse atılma tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı.
Bangladeş'te sokakların hareketlenmesi ve sonuç alması, dünya basınında geniş yer bulmasa da, İngiltere'deki ırkçı protesto gösterilerinin aksine, barışçıl bir şekilde sonuçlandı. Bu olay, ülkede demokrasi ve adalet taleplerinin ne denli güçlü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
What's Your Reaction?