Bakan Umerov, Ukrayna'nın bağımsızlığı için yeni bir öneri ortaya attı

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Bakan Umerov, Ukrayna'nın bağımsızlığı için yeni bir öneri ortaya attı

Bakan Umerov, Ukrayna'nın bağımsızlığı için yeni bir öneri ortaya attı

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, işgalci Rus birliklerin Ukrayna topraklarından geri çekilmesi için savunma bakanları ve ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde Uluslararası Çalışma Grubu oluşturulmasını önerdi.

"Ukrayna'nın Barış Formülü" konulu dördüncü zirve, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak'ın eşbaşkanlığında 14 Ocak 2024 tarihinde Davos'ta düzenlendi. Zirvede, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Kasım 2022'de sunduğu 10 maddelik barış formülü ele alındı. 

BAKAN UMEROV'DAN YENİ ÖNERİ: ULUSLARARASI ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULSUN

83 ülkenin katılım sağladığı Ukrayna'nın barış formülü konulu toplantıda Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, yeni bir öneride bulundu. Bakan Umerov, işgalci Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından geri çekilmesine yönelik yeni bir mekanizma oluşturulması gerektiğini belirterek, barış formülünün 6. maddesine işaret etti.

Bu bağlamda Umerov, işgalcilerin topraklardan geri çekilmesi için savunma bakanları ve ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde Uluslararası Çalışma Grubu oluşturulmasını önerdi. Umerov, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ancak Rus işgalcilerin Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesi ve silahsızlandırılması halinde olabileceğini ifade etti.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

QHA