Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 'Kavala Davası' İle İlgili Toplanıyor
Türkiye'ye Yaptırım Kararı Bekleniyor mu?
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 'Kavala Davası' İle İlgili Toplanıyor: Türkiye'ye Yaptırım Kararı Bekleniyor mu?
YEREL GÜNDEM / ANKARA
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uymamasını ele almak üzere bugün başlayan ve 3 gün sürecek toplantılarda bir araya geliyor. Bu kapsamda, geçen yıl başlatılan "ihlal prosedürü" çerçevesinde Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmaması da değerlendirilecek.
Bakanlar Komitesi, bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirdiği toplantılarda, AİHM kararlarının uygulanmasıyla ilgili önemli dosyaları değerlendirecek. Bu dosyalar arasında, iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvuruları da bulunuyor.
BBC Türkçe'de yer alan haberde, AİHM, her iki davada da başvuru sahiplerinin insan haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve serbest bırakılmalarını talep etmişti. Türkiye'de 2017'den bu yana tutuklu olan Osman Kavala'nın davasında kararın uygulanmaması üzerine konu, Bakanlar Komitesi'nin gündemine taşınmış ve Türkiye aleyhine "ihlal prosedürü" başlatılmıştı. Bu prosedür, AİHM kararına uymayan ülke aleyhine yaptırım kararı alınabilmesine olanak tanıyor.
Türkiye'nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, öncesinde Bakanlar Komitesi'ne iki ayrı mektup göndererek Türkiye'deki yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu savunarak, Kavala'nın suçlu bulunduğu gerekçesiyle verilen cezanın kesinleştiğini belirtti. Ayrıca, Kavala'nın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı ihlal başvurularını hatırlatarak, Türkiye'nin işbirliğini sürdürme niyetini vurguladı.
Kavala'nın avukatları, Bakanlar Komitesi'ne bir mektup göndererek Türk yargısının AİHM kararlarını uygulamayı reddetmesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni zayıflattığını ifade ettiler. Ayrıca, Bakanlar Komitesi'nden Türkiye'nin Kavala kararına uyması için etkin adımlar atmasını istediler.
Toplantıda alınacak kararın Türkiye'ye yönelik yaptırım içerip içmeyeceği konusunda henüz net bir bilgi bulunmamakla birlikte, siyasi etkisi yüksek kararların genellikle bakanlar düzeyindeki toplantılarda ele alındığı belirtiliyor. Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden çıkarılması veya çıkarılmaması konusundaki kararın en zorlayıcı önlemlerden biri olacağı ifade ediliyor. AİHM, Osman Kavala'nın tutuklanmasını siyasal amaçlı bulmuş ve serbest bırakılmasını talep etmişti.