Ankara’da “siyasete komplo” gerilimi

Erdoğan'ın gece yarısı Adalet Bakanı, MİT Başkanı ve İçişleri Bakanı'yla görüştüğü iddiası

Ankara’da “siyasete komplo” gerilimi

Ankara’da “siyasete komplo” gerilimi

Ankara’da suç örgütleriyle ilgili soruşturmalar kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakı ve Türkiye’nin hedef olduğunu söylemesinin ardından iktidar cephesine komplo kurulduğu iddia edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu sabah X (eski Twitter) hesabından bir mesaj paylaşarak, “Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başkent siyasetinde, devlet içindeki Fethullah Gülen yanlısı yapılanma anımsatılıyor ve AK Parti ile MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nı, dolayısıyla iktidarı hedef alan gelişmeler yaşandığı iddia ediliyor.

Bu gelişmelerin CHP lideri Özgür Özel’in 2 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesiyle birlikte “normalleşme” süreci tartışılırken yaşanması dikkat çekiyor.

Bakan Yerlikaya bugünkü açıklamasında, “Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli ‘oyun kurmaya’ çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz” diyerek, tepkisini ortaya koydu.

Erdoğan'ın gece yarısı Adalet Bakanı, MİT Başkanı ve İçişleri Bakanı'yla görüştüğü iddiası

Bu tepkiye yol açan işaret fişeğini MHP lideri Bahçeli dünkü parti grubu konuşmasıyla ateşledi. Bahçeli, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan hakkındaki soruşturma kapsamında bazı polis memurlarıyla ilgili adli işlem yapılmasına sert tepki gösterdi.

Bahçeli’nin “Cumhur İttifakı’na yönelik komplo kurulduğu” açıklaması ardından AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ’ın önce Yerlikaya sonrasında Erdoğan’la görüştüğü ileri sürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece yarısı ise, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakanı Yerlikaya’yla görüşmeler yaptığı bilgisi kamuoyuna sızdırıldı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya yazılı açıklamasında neler dedi?

Cumhurbaşkanlığı’ndaki üst düzey görüşmelere dair iddia, “Ankara’da uzun gece” gibi paylaşımlarla kamuoyuna aktarıldı. İddianın gündeme gelmesinden sonra ilk açıklamayı, sabah İçişleri Bakanı Yerlikaya yaptı.

Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün olduğu gibi bugün de organize suç örgütlerine, şehir eşkıyalarına, uluslararası kartel haline gelmiş zehir tacirlerine, uluslararası örgütlenmiş göçmen kaçakçılarına, yabancı istihbarat servisleriyle irtibatlı illegal yapılara ve suç odaklarına göz açtırmadık, açtırmıyoruz ve açtırmayacağız. Bu mücadelemizi kimler engellemeye çalışıyorsa, kimler FETÖVARİ gizli tanık taktikleriyle kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa, onların o düzenlerini de başlarına yıkıyoruz, yıkmaya da devam edeceğiz. Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz. Mülkiye Müfettişlerinin ilgili raporu kısa süre içinde tamamlanacak. Atılan her adımı, telefon kayıtlarını tek tek inceliyorlar. Hazırlanan bu raporu en ince ayrıntısına kadar kamuoyu ile de paylaşacağız. Ve gereğini yapacağız. Aziz Milletimiz müsterih olsun; Nasıl Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) ve FETÖ ile mücadelede hainlerin inlerine kadar girdiysek; bu suç odaklarını da saklandıkları her delikten bulup çıkartacağız” mesajını paylaştı.

Adalet Bakanı Tunç: “Savcılarımız titizlikle soruşturuyor"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, Meclis’te grup toplantısı öncesinde Ankara’daki suç ve siyaset ilişkisiyle ilgili soruları yanıtladı.

Tunç, “Devam eden soruşturmalar, devam eden kovuşturmalar, devam eden yargılamalar var. Bunlarla ilgili hususlar, tüm boyutlarıyla titizlikle araştırılıyor. Cumhuriyet savcılarımız iddialarla ilgili gerekli soruşturmaları titizlikle yapıyor. O nedenle yargımıza güvenelim. Bu anlamda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Tarafsız, bağımsız yargımız sıfatı ne olursa olsun suç işleyen, yanlış yapanın üzerine gidecektir. O nedenle hep beraber soruşturmaların, kovuşturmaların sonuçlarını beklemek lazım” dedi.

Tunç, “17-25 Aralık 2013’teki soruşturmalara misilleme mi yapılmak isteniyor” sorusu üzerine, “Soruşturmaları takip edelim, hep beraber. Sonucuna göre hareket ederiz” yanıtını verdi.

MHP lideri Bahçeli, ortağı AK Parti’ye hangi mesajları vermişti?

MHP lideri Devlet Bahçeli ise dünkü grup konuşmasında, Ayhan Bora Kaplan’ın suç örgütlenmesiyle ilgili savcılık soruşturması ve yargıdaki gelişmeler nedeniyle şunları söylemişti:

“Bugünlerde iç işgal cephesinde toplanıp aynı zamanda emniyet ve yargı içine yuvalanmış soysuz ve kripto çetelerin yeniden Türkiye üzerinde hesap yaptığı görülmektedir. Bu kan içen vampirlerin aklını başına alması, etrafımızda iftira ve ihanet duvarı örmeye kalkışmalarının ağır sonuçları olacağını bilmeleri, akıbetleri için 15 Temmuz gecesine dikkatle bakmaları ikaz ve ihtarımdır. Ayranımızı kabartmasınlar, sabrımızı taşırmasınlar. Maşa kullanıp sütre gerisine saklananların hepsini takip ediyoruz. Olan biten tüm kanun dışı irtibat ve ilişki ağlarının farkındayız. Birkaç emniyet müdürünün açığa alınmasıyla geçiştirilemeyecek bir komplo devrededir, nitekim hedef Milliyetçi Hareket Partisi, AK Parti, Cumhur İttifakı ve son tahlilde Türkiye’dir.”

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında polis memurları

Ayhan Bora Kaplan hakkında, Kaplan’ın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve MHP’ye yakın olduğu yönünde iddialar vardı. Kaplan’ın lideri olduğu suç örgütünün yargılaması sürecinde 61 sanık var.

Suç örgütüyle ilgili soruşturma ardından ayrıca Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli üst düzey üç polis memuru hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resen soruşturma başlattığı açıklanmıştı.

Bu soruşturma, Ayhan Bora Kaplan dosyasında “gizli tanık” olarak yer alan Serdar Sertçelik’in, “hükümet veya AK Parti’ye yakın isimleri Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle ilişkili göstermek üzere kendisine bazı kamu görevlileri tarafından baskı yapıldığı” iddiasıyla ortaya çıkmıştı.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görevden uzaklaştırdığı üst düzey üç polis memurunun evlerinde arama yapıldığı bilgisi ise önceki gün (13 Mayıs) kamuoyuna yansımıştı. Bu isimlerse Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan olduğu aktarıldı.

voa