Ankara ABD’nin İnsan Hakları Raporu’na ne tepki verdi?
Raporda hangi eleştiriler yer almıştı?
Ankara ABD’nin İnsan Hakları Raporu’na ne tepki verdi?
WASHINGTON —
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 200 ülke ve bölgenin insan hakları uygulamalarını değerlendirdiği yıllık raporunda Türkiye ile ilgili eleştirilerine Ankara’dan tepki geldi.
Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayınlayarak rapora itibar etmediklerini belirtti; ABD’yi insan hakları konusunda “kendi siciline odaklanmaya” çağırdı.
Açıklamada raporda Türkiye’ye yönelik “asılsız ve kaynağı belirsiz iddia ve önyargılı yorumlara yer verildiği” savunuldu; “Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlılığını, çok yönlü ve ağır terör tehditlerine rağmen kararlılıkla sürdürdüğü” kaydedildi.
Açıklamada terörle mücadele operasyonlarının tamamen terörist unsurlar ve terör faaliyetlerinde kullanılan yeteneklere yönelik olduğu belirtildi; “ABD’nin, terörün her türüne karşı sürdürdüğümüz haklı ve meşru mücadelenin kapsamını iyi bilen bir müttefik olarak gerçekleri çarpıtan tutarsız iddialarda ısrarını anlamak mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.
ABD’nin PKK’nın Suriye kolu olan YPG ile Suriye’nin kuzeyinde işbirliği yapmasına atıfta bulunulan açıklamada, “ABD’nin insan hakları konusunda kendi siciline odaklanması ve terör örgütleriyle kurduğu ortaklıklar ile insan hakları konusunda izlediği çifte standartlı politikayı sonlandırması çağrımızı yineliyoruz” denildi.
Türk Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin raporunda, Gazze’de yaşananlara “gerektiğince ve layıkıyla” yer verilmediğini savundu. Açıklamada, “Bu durum sözkonusu raporun tarafsızlık ve objektiflikten uzak bir şekilde, siyasi saiklerle hazırlandığını açıkça göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.
Raporda hangi eleştiriler yer almıştı?
Raporun, Türkiye bölümünde, geçen yıl Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerine getirilen kısıtlamaların yıl içinde Türkiye'deki insan hakları durumunu olumsuz etkileyen önemli bir gelişme olduğu kaydedilmişti.
Raporda, “Güvenlik güçleriyle Kürdistan İşçi Partisi (PKK) terör örgütü ve uzantıları arasındaki çatışmalar devam etmiş ve güvenlik güçleri, teröristler ve sivillerin yaralanması veya ölümü ile sonuçlanmıştır. Hükümet, terörle mücadele operasyonlarıyla bağlantılı sivillerin kasıtlı veya kasıtsız ölümlerine ilişkin olarak personelin soruşturulması veya kovuşturulmasına yönelik çabalar hakkında bilgi vermemiştir’’ ifadeleri yer almıştı.
Raporu Pazartesi günü basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, rapor yurtdışındaki insan hakları sorunlarına odaklansa da ABD'nin de kendi eksiklikleriyle karşı karşıya olduğunun farkında olduklarını söylemişti.
Blinken, İsrail ve insan hakları söz konusu olduğunda ABD'nin çifte standart uyguladığı iddialarını ise reddetmişti.
"Çifte standardımız var mı? Cevabım hayır" diyen Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonlarda insan haklarını ihlal ettiği iddialarını incelediğini söyledi.
voa
What's Your Reaction?