Alman ordusundaki krize çözüm: Göçmen asker
Alman ordusunda asker sayısı 200 bin
Alman ordusundaki krize çözüm: Göçmen asker
BERLİN —
Alman ordusunda yıllardır devam eden nitelikli askeri personel açığını gidermek için, Alman pasaportu olmayanların da askerliğe kabul edilmesi tartışılıyor.
Fransa’yı örnek gösteren ve “Bunu uygularsak, Avrupa’da yabancı vatandaşları askere alan ilk silahlı kuvvetler biz olmayız” diyen Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkede yaşayan ancak henüz vatandaşlık hakkı kazanmayan ikinci ya da üçüncü kuşak göçmenlerin askere gidebilmesi için çalışmalar yapıldığını duyurdu.
Alman pasaportu taşımayanların hanüz asker olamadığını, ancak ihtiyaç halinde istisnaya izin verildiğini hatırlatan bakan, ülkedeki göçmenlerin yanısıra, diğer Avrupa Birliği ve NATO ülkeleri vatandaşlarının da Alman ordusunda askerlik yapması konusuna yönelik titiz bir araştırma yapıldığını söyledi.
Pistorius’un önerisine destek veren Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann, “Alman pasaportu olmayan askerler silahlı kuvvetlerde başarılı bir hizmetle daha hızlı bir şekilde pasaport alabilecek” dedi.
Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat CDU'nun savunma alanındaki politikacısı Johann Wadephul da bu girişimi “doğru bir adım” olarak nitelendirirken, “Ancak bu karar ayrıntılara bağlı. Örneğin Alman pasaportu olmayan askerlerin dili ne kadar iyi konuşmaları gerektiği sorusunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Ayrıca söz konusu askerlerin, Almanya'ya ve parlamentosuna ne kadar sadık olduğunu da tespit etmek gerekli” değerlendirmesinde bulundu.
Alman ordusunda asker sayısı 200 bin
İkinci Dünya Savaşı sonrası imzalanan anlaşmalarda Alman ordusu askerine, Alman olması şartı getirilmişti. Bu yüzden, Savunma Bakanı Pistorius’un önerisinin yasallaşması için Alman Anayasası’nda değişikliğe gidilmesi gerekiyor.
Almanya, Soğuk Savaş'ın sona erip ülkenin birleşmesinden bu yana düzenli olarak ordudaki asker sayısını azaltıyor. 1990'larda yarım milyon olan sayı bugün 200 bine düştü.
Zorunlu askerlik hizmeti 2011’de tamamen kaldırılmıştı. Ancak geçen yıl göreve gelen ve ilk olarak “Zorunlu askerliği askıya almak bir hataydı” diyen Savunma Bakanı Pistorius, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Alman ordusunun yeniden yapılanmasını gündeme getirdi ve ülkenin kendini savunabilecek güce sahip olması için orduya daha fazla yatırımın kaçınılmaz olduğunu sıklıkla tekrarladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra Alman ordusunun yenilenmesi için 100 milyar Euro’luk özel bir fon ayrılacağını duyurmuştu. Sadece asker sayısı değil, ordu envanterindeki teçhizatın durumu da uzun zamandır tartışılan bir konu. Buna göre orduya ait helikopterlerin, savaş uçaklarının ve tankların büyük bölümü bakım ve yedek parça eksikliği yüzünden görev yapamayacak durumda.
Uzmanlar, yıllarca izlenen tasarruf politikaları nedeniyle yatırım yapılmayan Alman ordusunun hareket kabiliyetini yitirdiğini, subay ve astsubay eksikliği nedeniyle eğitimlerin zor yapıldığını ve tatbikatların bile iptal olmasının artık olağan hale geldiğini belirtiyor. Scholz, söz konusu parayla, yeni nesil savaş uçakları ve tankların alınacağını söylemişti.
Cem Dalaman / VOA