AİHM, Can Atalay Davasında Türkiye’den Savunma İstedi
Atalay’ın Tutukluluğu ve Anayasa Mahkemesi Kararı
AİHM, Can Atalay Davasında Türkiye’den Savunma İstedi
YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE
ANKARA — Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğuna ilişkin davada Türk hükümetinden savunma talep etti. AİHM, özellikle Atalay’ın seçilmesine rağmen serbest bırakılmaması ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlara rağmen tutukluluğunun devam etmesi üzerine beş ayrı soruyla Türkiye’den açıklama istedi.
AİHM, Atalay’ın özgürlüğünden mahrum bırakılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5/1. maddesine aykırı olup olmadığını sorguluyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına rağmen tutukluluğun devam etmesinin hukuka uygun olup olmadığının da Türk hükümetine sorulması dikkat çekti.
Mahkeme ayrıca, Atalay’ın milletvekili olarak seçilmesine rağmen görev yapamaması ve milletvekilliğinin düşürülmesiyle AİHS’in 1 sayılı protokolü ve 18. maddesinin ihlal edilip edilmediğini de araştırıyor. Bu noktada AİHM, daha önce Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davalarında da vurguladığı "18. madde"ye işaret etti. Bu madde, tutuklulukların arkasında siyasi amaçların gizli olduğu şüphesine yönelik değerlendirmeleri içeriyor.
Atalay’ın Tutukluluğu ve Anayasa Mahkemesi Kararı
Can Atalay, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilmiş olmasına rağmen, cezaevinde kalmaya devam etti. Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın seçilme hakkı ve özgürlük hakkının ihlal edildiğine karar verse de Yargıtay bu kararı uygulamayarak tahliye talebini reddetmişti. Atalay’ın avukatları, AİHS’in 5, 6, 7, 10, 11 ve 18. maddeleri ile ek protokolün 3. maddesinin ihlal edildiğini belirterek AİHM’e başvurmuştu.
Bu gelişme, Türkiye’de hukuk ve siyaset gündemini yeniden alevlendirdi. AİHM’in kararının, Türkiye’nin iç hukuk sistemi üzerindeki etkisi ve Ankara’nın bu davaya nasıl bir savunma vereceği merakla bekleniyor.