Adalet Bakanlığı’ndan Yeni Yargı Reformu: Suç Tipine Göre Farklılaştırılmış Ceza İnfazı

Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı reformu, suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı ve mahkûmların topluma kazandırılmasına yönelik düzenlemeleri içeriyor.

Adalet Bakanlığı’ndan Yeni Yargı Reformu: Suç Tipine Göre Farklılaştırılmış Ceza İnfazı

Adalet Bakanlığı’ndan Yeni Yargı Reformu: Suç Tipine Göre Farklılaştırılmış Ceza İnfazı

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve 2024-2028 yıllarını kapsayan Yargı Reformu Strateji Belgesi, bu ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Belge kapsamında hazırlanan yargı paketinde, suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı, topluma kazandırma çalışmaları ve cezaların caydırıcılığını artırmaya yönelik düzenlemeler yer alacak.


Tahliye Değil, Topluma Kazandırma Vurgusu

Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki mahkûmların tahliyesini "affetmek" olarak değerlendiren algıyı yıkmayı hedefliyor. AKP’li kaynaklar, 1999 yılındaki “Rahşan Affı” sonrası cezaevinden çıkanların yüzde 48’inin 3 yıl içinde yeniden suç işleyerek döndüğünü hatırlatarak, yeni düzenlemede tahliye yerine mahkûmların topluma kazandırılmasını esas alacaklarını belirtti.

Mahkûmların eğitim alması, meslek edinmesi ve kamu işlerinde çalıştırılmasını içeren bir modelleme geliştirilmesi öngörülüyor. AKP’li yetkililer, bu düzenlemelerin mahkûmların suçtan pişmanlık duymalarını ve ceza sonrası hayata hazır hale gelmelerini sağlayacağını ifade etti.


Farklılaştırılmış Ceza İnfazı Geliyor

Yeni yargı paketi, suç tiplerine göre infaz sisteminin yeniden düzenlenmesini içeriyor. Aynı kategorideki suçlarda cezaların daha dengeli uygulanması gerektiği ifade edilirken, yeni suç türlerine yönelik de özel düzenlemeler yapılacağı belirtildi.

Cezaların caydırıcı etkisini artırmak için suçluların topluma kazandırılmasını sağlayacak reformlar öne çıkıyor. Eğitim ve meslek edindirme gibi programlarla, mahkûmların rehabilitasyonu hedefleniyor.


Feti Yıldız’dan İnfaz Kanunu Çağrısı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Türkiye’de cezaevlerinin kapasitesini aşan 378 bin mahkûm olduğunu hatırlatarak, infaz yasasının baştan yazılması gerektiğini vurguladı.

Yıldız, hasta ve yaşlı mahkûmların Adli Tıp raporları doğrultusunda infazlarının ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa iyileşinceye kadar infazın geri bırakılması tartışma konusu olmamalıdır” dedi.


DEM Parti’nin Önerileri

DEM Partili milletvekilleri, hasta mahkûmların infazlarının ertelenmesini kolaylaştıracak düzenlemeler için kanun teklifleri sundu. Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, cumhuriyet savcılarının takdir yetkisini kaldırarak sağlık raporlarına dayalı ertelemeler yapılmasını önerdi. Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise ağır hastalık ve engellilik durumunda denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanmasını içeren bir teklif sundu.


Değerlendirme ve Gelecek Beklentileri

Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı reformu, ceza adalet sistemine yönelik toplumsal algıyı düzeltmeyi ve suçluların topluma kazandırılmasını hedefliyor. Reformun, özellikle ceza infaz sistemindeki dengesizlikleri gidermesi bekleniyor.

Ancak, reformun uygulanabilirliği ve etkileri üzerinde tartışmalar sürüyor. İnfaz sistemindeki farklılaştırmaların ne derece başarılı olacağı, toplumsal kabul ve hukuki süreçlerdeki olası sorunlarla şekillenecek.

www.yerelgundem.com