ABD ve Güney Kıbrıs stratejik diyalog başlatıyor

Kombos’tan ABD’ye Türkiye mesajı

ABD ve Güney Kıbrıs stratejik diyalog başlatıyor

ABD ve Güney Kıbrıs stratejik diyalog başlatıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’u ağırladı. Görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Blinken, “Bu, ABD ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerde önemli bir an. Ülkelerimiz arasında stratejik bir diyalog başlatacağımızı duyuruyor ve başlatıyoruz” dedi.

Blinken, ilk toplantısı sonbahar aylarında Güney Kıbrıs'ta gerçekleşecek stratejik diyalog için, “Bence bu, pek çok farklı alanda birlikte hareket eden ülkelerimiz arasındaki ilişkinin güçlendiğinin, derinleştiğinin ve genişlediğinin çok güçlü bir kanıtı” dedi.

Gazze'ye deniz koridorunda Güney Kıbrıs’ın rolüne dikkat çeken Blinken, “Ancak ticaret, bilim ve teknoloji, güvenlik, eğitim ve insanlar arası ilişkiler açısından neler yaptığımıza da bakarsanız, giderek güçlenen ve derinleşen bir ortaklık, bir ilişki görürsünüz. Bu da Kıbrıs'ın bölgede önemli bir oyuncu ve ABD için son derece değer verdiğimiz bir ortaklık olduğu gerçeğinin bir yansıması” diye konuştu.

Kombos’tan ABD’ye Türkiye mesajı

Stratejik diyaloğun getirdiği sorumluluğa dikkat çeken Kombos da, “Kıbrıs, ABD için güvenilir, öngörülebilir bir ortak ve çok karmaşık bir bölgede mesaj çok basit; Kıbrıs çözümün bir parçası. Kıbrıs'ın Türkiye tarafından 50 yıldır işgal altında tutulmasına bu gözle bakılmalı. Bu konuda ABD’nin desteğine güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD, Türkiye ve Yunanistan dahil birçok ülke ile stratejik diyalog görüşmeleri yürütüyor. Bu mekanizma, Washington’un diğer ülkelerle dış politika tutumunu paylaşması, anlaşmazlık alanları yerine işbirliğine odaklanılması anlamına geliyor.

Washington, Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına yönelik uluslararası çabaların koordinasyonunda yer alan Güney Kıbrıs’ın, deniz koridoru açısından limanlarını açmasının önemine sık sık dikkat çekiyor.

Silah ambargosu, doğalgaz sahaları, vize muafiyeti

Bu yıl Eylül ayında gerçekleştirilecek olan yıllık stratejik diyalogda kültür ve eğitim konularının yanısıra yatırım fırsatlarının da ele alınması bekleniyor.

Güney Kıbrıs yönetiminin, diyalog aracılığıyla temel öncelikleri arasında, ABD'nin askeri silah satışına yönelik ambargosunu, yıllık Kongre onayına gerek kalmadan tamamen kaldırmak yer alıyor.

Ayrıca adanın güneydoğu kıyılarında bulunan ve Amerikalı enerji şirketi Chevron'a ait olan bir doğalgaz sahasının geliştirilmesini hızlandırılması umuluyor.

Bir diğer öncelik de ABD'nin vize muafiyeti programına kabul edilmek; zira Kıbrıs, Bulgaristan ve Romanya bu programa dahil olmayan üç AB üyesi ülke.


Associated Press haber ajansından yararlanılmıştır.

VOA