ABD öğrenci hareketleri yayılıyor: Yeni kıtadan eski kıtaya... Senatör Sanders harekete geçti...

POLİSİN ŞİDDETİ KAÇ MİLYON DOLARA MAL OLDU?

ABD öğrenci hareketleri yayılıyor: Yeni kıtadan eski kıtaya... Senatör Sanders harekete geçti...

ABD öğrenci hareketleri yayılıyor: Yeni kıtadan eski kıtaya... Senatör Sanders harekete geçti... George Floyd'u aştı... Fatura ağır

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları dünya çapında gençlik eylemlerine neden oldu. ABD'de üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek eylemleri Avrupa'ya da sıçradı. 68 rüzgarını hatırlatan bu eylemlere yönelik polis müdahalesi de şiddetle sürüyor. Eylemlere Barnie Sanders'ten de destek geldi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Berkeley Üniversitesi (UC Berkeley) kampüsünde toplanan öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını slogan ve alkışlarla protesto etti. Filistin ile dayanışma için okulun bahçesine çok sayıda çadır kuran öğrencilere bazı öğretim görevlileri de destek veriyor. ABD’nin birçok üniversitesinde 18 Nisan’dan bu yana Filistin’e destek eylemleri düzenleniyor. Eylemciler okulların bazı bölümlerini işgal etmiş, bazı üniversitelerde de çadırlarla eylem kampları oluşturulmuştu. ABD polisi üniversite yönetimlerinin başvuruları üzerine öğrencilere müdahale etti. Polisin çeşitli üniversitelerde yaptığı müdahalelerde 2 bin 500’e yakın eylemcinin gözaltına alındığı açıklandı. Bir çok üniversitede eylemler hala devam ediyor. ABD üniversitelerinde başlayan bu eylemler 1968 yılında Fransa'da başlayıp bütün dünyaya yayılan gençlik hareketlerini anımsattı. 68 kuşağı, Vietnam'ın ABD tarafından işgalini protesto eden eylemler yapmıştı.

ABD'Lİ SENATÖR SANDERS'TEN EYLEMCİLERE DESTEK

ABD'de bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders, üniversite kampüslerinde "antisemitizmin, Müslüman karşıtlığının ve bağnazlığın her türünü kınayan" karar tasarısı teklifi sundu. ABD Senatosundaki önemli Yahudi isimlerden Sanders, Senatodaki konuşmasının metnini internet sitesinde yayımladı. Ülkede kampüslerde "antisemitizmin, Müslüman karşıtlığının ve bağnazlığın her türünü kınayan" karar tasarısı teklifi sunan Sanders, konuşmasında, "Antisemitizme hayır. Müslüman karşıtlığına hayır. Irkçılık ve bağnazlığın her türüne hayır." ifadelerini kullandı.

Sanders, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye saldırılarındaki can kayıplarına dikkati çekerek, "Herkesin, Gazze'deki üniversite kampüslerinde hiç protesto olmadığını bilmesini istiyorum. Neden biliyor musunuz? Çünkü Gazze'deki 12 üniversite bombalandı ve yok edildi." diye konuştu.

Kampüslerdeki Filistin'e destek gösterilerinin kınandığını ancak öğrencilerin protestolarının nedeninin tartışılmadığını dile getiren Sanders, öğrencilerin yanı sıra halkın "bu insani felakette ABD'nin suç ortaklığının sona ermesini istediğini" kaydetti. Sanders'ın teklifinin, siyahi Cumhuriyetçi Senatör Tim Scott'ın, kampüslerde sadece "antisemitizmi kınama" çağrısı yapan karar tasarısı teklifine karşılık niteliğinde olduğu belirtildi.

FATURA AĞIR: GEORGE FLOYD'U GEÇTİ

Son büyük protestolar NYPD'ye 150 milyon dolar fazla mesaiye ve on milyonlarca dolar da dava tazminatına mal oldu. The İntercept’te yer alan haberde’ Belediye Başkanı Eric Adams Columbia Üniversitesi'nden faturanın bir kısmını ödemesini istedi. The Intercept tarafından yapılan bir analize göre, polis gücünün büyüklüğü ve memur başına düşen maliyet tahminlerine dayanarak, New York, Hamilton Hall'u temizlemek için dört saatlik baskında sadece fazla mesai için en az 200.000 dolar harcadı’ diye yazıyor. Bir grup öğrenci, üniversite merkez kampüsünde bulunan tarihi Hamilton Hall binasına girmişti. Ve kampüse giren polis, 100’ün üzerinde öğrenciyi gözaltına almıştı.

Site New York Polisi’nin olaylar devam ettiği sürece maliyetlerinin giderek aratacağını belirtiyor; ‘NYPD'nin Gazze protestolarına karşı yürüttüğü daha geniş çaplı kampanyanın bir parçası olan baskının maliyeti, özellikle protestolar büyümeye devam ettikçe katlanarak artacak gibi görünüyor. Şehirde her gün düzenlenen gösterilerin çoğunda artık çok sayıda polis görülüyor.’

GEORGE FLOYD GÖSTERİLERİ 150 MİLYON DOLARA MAL OLMUŞTU

Site geçmişten bir örnek veriyor; ‘Geçmişteki protestolara bakıldığında NYPD'nin müdahalesinin mali maliyetinin kolaylıkla dokuz haneli rakamlara ulaşabileceği görülüyor. New York'ta 2020 yılında düzenlenen George Floyd protestolarının polisiye maliyeti, sadece fazla mesai olarak yaklaşık 150 milyon dolara mal olmuş ve polisin kötü muamelesine ilişkin davalarda on milyonlarca dolar ek ödeme yapılmıştı’

Filistin’e destek gösterilerinin polis maliyeti sitede şöyle hesaplanmış; ‘Columbia kampüsüne giren polis gücünün büyüklüğünün maliyetini tahmin etmek için The Intercept, kalabalığın büyüklüğünü tahmin etmek için kamuya açık görgü tanıklarının ifadelerini, kamuya açık fotoğraf kanıtlarını ve yazılım araçlarını kullandı. Bir belgesel ekibiyle birlikte yaşananları filme alan ve deneyimlerini Columbia Spectator'a anlatan yüksek lisans öğrencisi Carla Mende, yanından hızla geçen yaklaşık 500 polis saydı. Bir kalabalık tahmin aracı, Getty'nin kampüsü saran kasklı polisleri gösteren iki fotoğrafında yaklaşık 200 polis sayıyor. Hamilton Hall'a girmek için tepesinde rampa bulunan zırhlı bir polis aracına tırmanan memurların görüntülerinde en az 90 polis görülebiliyor’

BİR GECEDE COLUMBİA’YA GELEN POLİSİN MALİYETİ 100 BİNLERCE DOLAR

New York City Comptroller's Office (1801'de kurulan New York Şehri Komptrolörlük Ofisi, şehir kurumlarının ve bu kurumların performans ve harcamalarının baş mali sorumlusu ve baş denetçisidir) tarafından The Intercept'e sağlanan bir tahmine göre, NYPD'ye fazla mesai ödemenin maliyeti memur başına saat başı ortalama, 100 dolar. Bu da o gece, Columbia'ya gelen yüzlerce polis memurunun New York'a yüz binlerce dolar fazla mesaiye mal olduğu anlamına geldiğini yazıyor site. ‘Sadece Mende'nin (belgesel çeken öğrenci) 500 polis memuru tahminine dayanarak, şehir Hamilton Hall'u temizlemek için 200.000 dolar harcadı - ve bu Columbia'nın kampüsün temizlendiğini ilan etmesinden sonra kalan memurları, askeri tarzda ekipman kullanımını veya kampüsü temizlemek için yapılan diğer masrafları sayılmıyor’

BELEDİYE BAŞKANI MALİYETİ VATANDAŞ İSTEYECEK

The İntercept New York Belediye Başkanı Eric Adams’ ın ‘polis maliyetini’ vatandatan çıkarma niyetinde olduğunu yazdı; ‘NYPD'nin üniversite kampüslerine gönderilmesinin maliyeti, halihazırda Adams tarafından uygulanan sert kemer sıkma önlemleri altındaki şehir bütçesi tarafından karşılanmak zorunda kalacak’diyor. Bu da bir yerde vergi olarak vatandaşa dönecek . Site 30 Nisan’daki polisin müdahalesinin maliyetinin 1000 katı daha fazla son dönem harcama yapılacağını öne sürüyor.

‘2020 yılında, George Floyd ve Breonna Taylor cinayetlerine karşı yaz aylarında protestolar patlak verdiğinde, büyük polis güçleri bunları şiddetle bastırdı. Bu durum şehre 145,7 milyon dolar fazla mesaiye mal oldu ve NYPD'nin bir önceki yıl 600 milyon dolar olan toplam fazla mesai maliyetini 2020'de 721 milyon dolara çıkardı. Bu rakam, şehir denetçisi ofis tarafından 2013-2022 yılları arasında kaydedilen en yüksek rakamdır.’ Sitenin geçmişteki polisin topluma maliyeti olarak ifade edildi’

POLİSİN ŞİDDETİ KAÇ MİLYON DOLARA MAL OLDU?

Polisin fazla mesaisinin maliyeti, protestocular kötü muamele nedeniyle dava açtığında şehrin ödemek zorunda kalacağı tutarlar bir başka kalem… The İntercept bunların da bilgisini veriyor olay olay; ‘NYPD'nin 2020 protestolarına müdahalesi, protestoculara saldırdığı için 13,7 milyon dolar ve onları taciz ettiği için 7 milyon dolarlık bir uzlaşma ile sonuçlandı. Bireysel davalar geçen yaz masraflara 12 milyon dolar daha ekledi. Diğer büyük protestolar, tek seferlik bile olsa, büyük yasal uzlaşmalarla sonuçlandı. Manhattan'daki 2004 Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'ne polisin müdahalesi, protestocular için 10.3 milyon dolarlık bir uzlaşma ve 7.6 milyon dolarlık avukatlık ücreti ile sonuçlandı. Belediye son altı yıl içinde 500 milyon dolardan fazla yanlış uygulama tazminatı ödedi’

EYLEMLER DEVAM EDECEK

ABD’deki üniversitelerde gelecek hafta mezuniyet törenleri yapılacak. Bu törenlerde Filistin’e destek eylemlerinin artması bekleniyor. Polis hafta sonu da bazı üniversitelerdeki eylemlere müdahale etti. Chicago’daki DePaul Üniversitesi de onlardan biriydi. Aynı şekilde Virginia Üniversitesi'nde cumartesi günü düzenlenen gösteride 25 eylemci gözaltına alındı.

Güney California Üniversitesi'nde (USC) ise pazar günü Los Angeles polisi Filistin'e destek veren öğrencileri uzaklaştırdı, oluşturulan kampı dağıttı.

YENİ KITADAN ESKİ KITAYA SIÇRADI

Amerika Birleşik Devletlerinde üniversite kampüslerinde başlayan, Filistinlilere destek olmak amacıyla başlatılan soykırım karşıtı protestolar Avrupa kampüslerini de etkisi altına aldı. Hollanda, Fransa, Danimarka, İtalya, İspanya ve Belçika'nın yanı sıra İngiltere'ye de sıçrayan öğrenci eylemleri Cambridge ve Oxford üniversitelerinde de sürüyor.Bazı ülkelerde polis öğrencilere ve onlara destek veren aktivistlere sert müdahale etti. Amsterdam Üniversitesi kampüsünde 125 kişi gözaltına alındı.
Belçika ve Hollanda’daki öğrenciler Ghent ve Amsterdam üniversitelerinin kampüslerinde Gazze’de İsrail soykırımı altında kalan Filistinlilerle dayanışma için pazartesi günü protesto gösterileri düzenlemeye başladı. Protestolar İtalya, İspanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkenin üniversitelerinde öğrencilerden destek buldu.

CAMBRIDGE VE OXFORD'DA SOYKIRIM KARŞITI EYLEMLER

İngiltere'nin dünyaca ünlü Cambridge ve Oxford üniversitelerinde de çadır kampları kurarak, belirli alanları protesto noktasına çevirerek başlayan eylemler, öğrencilerin ifadesiyle "özgürleştirilmiş alanlarda" devam ediyor. İki üniversitenin protestocu öğrencileri yayınladıkları ortak bildiride "Üniversitemizin İsrail'in Filistin halkına karşı savaş suçlarına ortak olmasını kabul etmiyoruz, reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

AMSTERDAM ÜNİVERSİTESİNDE 125 İSRAİL KARŞITI ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI

Amsterdam Üniversitesi kampüsünde protesto kampı kuran yüzlerce öğrencinin talepleri arasında üniversitelerinin Siyonist İsrail ile bağlantılı şirketlerle ilişkisini kesmesi de vardı. Öğrencilerin kampına gelen Siyonist İsrail yanlısı grupla yaşanan kavga sonucunda polis eyleme müdahale etti ve 125 öğrenci gözaltına alındı. Hollanda polisi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda "düzeni yeniden sağlamak adına" eylemlere müdahalenin gerekli olduğu açıklamasını yaptı.


Odatv.com