ABD basınında yerel seçim sonuçları nasıl değerlendirildi?

Politico: “Laik muhalefet yükselirken Erdoğan darbe aldı”

ABD basınında yerel seçim sonuçları nasıl değerlendirildi?

ABD basınında yerel seçim sonuçları nasıl değerlendirildi?

Türkiye’deki yerel seçimler uluslararası basın ve ABD medyasının da yakın takibindeydi. Basındaki değerlendirmelerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin yerel seçimlerde şok edici bir yenilgi aldığı yorumu öne çıktı.

ABD’li yayın kuruluşu Bloomberg internet sitesinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre hazırladığı haberde, yüksek enflasyon gölgesinde ekonominin seçmen nezdinde önemli rol oynadığı ve seçmenin “Erdoğan’ı cezalandırdığı” yorumu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AK Parti’nin şimdiye kadar girdiği seçimlerde en düşük oy oranını elde ettiğine ve ilk kez ana muhalefet partisi CHP’nin gerisine düştüğüne dikkat çekildi.

Politico: “Laik muhalefet yükselirken Erdoğan darbe aldı”

ABD’de yayınlanan Politico internet sitesinin yerel seçimlere ilişkin haberinde, “Laik muhalefet yükselirken, Erdoğan önemli belediye seçimlerinde darbe aldı” başlığı kullanıldı.

Ana muhalefet partisi CHP’nin beş büyük kentini ya muhafaza ettiği ya da kazandığının belirtildiği haberde, seçimin geçen yıl Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan yenilgiyi atlatmaya çalışan muhalefet için kritik bir dönüm noktası olduğu ifade edildi.

CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun yeniden kazandığı İstanbul’un Avrupa’nın en büyük kenti olduğu; Türkiye nüfusunun yüzde 18’inin burada yaşadığı ve ülke ekonomisinin üçte birini İstanbul’un oluşturduğu vurgulandı.

Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecekte olası bir siyasi rakibi olarak görüldüğüne dikkat çeken Politico’nun haberinde, yerel seçim kampanyası sürecinde Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye adayı Murat Kurum’a destek vermek üzere Erdoğan’ın 17 bakanı sahaya gönderdiği de hatırlatıldı.

CNBC: “İmamoğlu muhalefet ittifakının çökmesine rağmen İstanbul’u yeniden kazandı“

CNBC televizyonunun internet sitesinde yer alan kapsamlı haberde, anketlerin İstanbul’da başa baş bir yarış öngördüğü ve ülke genelinde CHP’nin bazı yerlerde kayıp yaşayacağı tahminlerinin yapıldığı belirtildi.

Ancak AK Parti ve Erdoğan’ın, “artan enflasyon ve memnuniyetsiz İslamcı seçmenlerle İmamoğlu’nun CHP’nin laik seçmen tabanı ötesine uzanan çekiciliği sebebiyle anketlerde öngörülenden daha kötü bir performans sergilediği” değerlendirmesi yer aldı.

Haberde, “İmamoğlu geçen yıl Erdoğan’ı deviremeyen muhalefet ittifakının çökmesine rağmen yeniden seçildi. 2019’da İmamoğlu’nu destekleyen Kürt partisi bu yıl İstanbul’da DEM Parti adı altında kendi adayını çıkardı. Ancak sonuçlar çok sayıda Kürt’ün parti sadakatini kenara bırakarak İmamoğlu’na oy verdiğini ima ediyor” denildi.

Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayal kırıklığına uğratıcı performansı gelişmekte olan bir ekonominin bölünmüş siyasi tablosunda bir değişikliğe işaret edebilir” yorumu yapıldı.

Analistlerin ekonomik zorlukların ve neredeyse yüzde 70 oranındaki enflasyonun seçmeni “AK Parti’yi bu kez cezalandırmaya ittiği” değerlendirmesine yer verildi.

CNBC’nin haberinde, yerel seçim sonuçlarının Gazze’deki savaşla ilgili Erdoğan ve partisinden bile daha sert bir tutum benimseyen Yeniden Refah Partisi’ne artan desteği de gösterdiği ve partinin Şanlıurfa’da kazandığı kaydedildi.

New York Times: “Muhalif seçmen İmamoğlu'nun bir sonraki cumhurbaşkanı olacağı tahmini yapıyor”

New York Times gazetesinde yer alan seçim sonrası değerlendirmede, iktidar açısından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı “can yakıcı” bir zaferle kazanan Ekrem İmamoğlu'nun “siyasi muhalefetin yıldızı” konumunu pekiştirdiği yazıyor. Çok sayıda Türk'ün İmamoğlu'nu olası bir Cumhurbaşkanı adayı olarak gördüğünü kaydeden gazete, İmamoğlu'nun zaferinin Erdoğan karşıtı muhalefeti canlandırabileceği ve İBB Başkanı'nı 2028'de yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine taşıyabileceğini belirtti.

2023'teki genel seçimlerin kaybedilmesi sonrasında muhalif seçmenin moralinin bozulduğunu ve muhalefet ittifakının çözüldüğünü hatırlatan New York Times, şimdiyse seçmenin İmamoğlu'nu AK Parti'ye karşı zafer elde edebilecek kapasiteye sahip olarak gördüğünü, hatta İmamoğlu'nun Türkiye'nin bir sonraki Cumhurbaşkanı olacağı tahminlerinin yapıldığını yazdı.

Gazete ayrıca, muhalefetin ülke genelinde diğer şehirlerde de önemli kazanımlar elde ettiğini belirtti. New York Times, muhalefetin İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da belediyeleri elinde tutmanın yanısıra Bursa’yı da kazandığını yazdı.

WSJ: “Sonuçlar seçmenin çalkantılı ekonomiye ilişkin memnuniyetsizliği yansıtıyor”

ABD’de yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, ana muhalefet partisinin Türkiye’deki büyük şehirlerde gücünü muhafaza ettiğini ve yerel seçimlerde sürpriz bir zafer elde ettiğini ve seçim sonuçlarının “ülkenin çalkantılı ekonomisine ilişkin memnuniyetsizliği” yansıttığını yazdı.

Haberde, “İstanbul stratejik ve sembolik bir ödül. 16 milyon nüfusuyla küresel bir kültür ve ticaret merkezi. Türkiye’nin de ekonomik kalbi. Sonuçlar küresel siyaset işlerinde önemli rol oynayan Türkiye’de kutuplaştırıcı bir figür olan Erdoğan için bir engel” değerlendirmesi yer aldı.

CHP’nin AK Parti’nin bazı kalelerinde zafer elde ettiğine dikkat çekildi

Associated Press ajansının haberinde, büyük kentlerde yeniden kontrolü ele geçirmeyi amaçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve partisinin yenilgi aldığına dikkat çekilerek, bu durumu kabul eden Erdoğan’ın özeleştiri yaptığı konuşmasındaki “İrtifa kaybı yaşadık” sözlerine yer verildi.

CHP’nin Türkiye’de 81 ilin 35’indeğ belediyeleri kazandığı ve AK Parti’nin kaleleri olan bazı yerlerde de zafer elde ettiği kaydedildi.

Haberde Anadolu Ajansı’nın verilerine göre yerel seçime katılım oranının yüzde 76 olduğu ve bu oranın geçen yıl Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki katılım oranı olan yüzde 87’nin altında olduğu da belirtildi.

VOA