AB, Husilere karşı Kızıldeniz'e savaş gemisi göndermeyi planlıyor

Batı, Husi saldırılarına tepkisini arttırıyor

AB, Husilere karşı Kızıldeniz'e savaş gemisi göndermeyi planlıyor

AB, Husilere karşı Kızıldeniz'e savaş gemisi göndermeyi planlıyor

Brüksel, Kızıldeniz'deki ticari gemileri İran destekli Husi isyancıların saldırılarından korumak için özel bir AB misyonu başlatmak istiyor.

Euronews'in ulaştığı 10 Ocak tarihli bir belgeye göre AB diplomatik servisi, önümüzdeki aydan itibaren bölgeye "çoklu görev kabiliyetine" sahip "en az üç" savaş gemisi göndermeyi planlıyor.

Belgede, son haftalarda istikrarsızlıkla boğuşan bölgede deniz güvenliğini korumak amacıyla "Kızıldeniz'den Körfez'e" hareket etme yetkisine sahip bir operasyonun "hızlı bir şekilde uygulanması" tavsiye ediliyor.

İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinden bu yana, Yemen'in bir bölümünü kontrol eden İran destekli isyancı grup Husiler tarafından Kızıldeniz'de düzenlenen bir dizi insansız hava aracı ve roket saldırısı, Avrupa'ya yönelik ticaret akışını ciddi şekilde sekteye uğratma tehdidi taşıyor.

Saldırılar üzerine birçok büyük nakliye firması, küresel ticaretin yüzde 12'sinin ve küresel konteyner trafiğinin yüzde 30'unun geçtiği bu bölgeden geçici olarak kaçınmaya başladı.

Buna karşın AB ülkeleri, aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde oluşturulan deniz misyonu Refah Muhafızı Operasyonu'nu (OPG-Operation Prosperity Guardian ) destekleme konusunda isteksiz davrandı. 

Operasyon başlangıçta sadece altı AB üyesi ülkenin desteğini almış, daha sonra bu ülkelerden üçü misyondan uzaklaşmıştı.

Yeni yılın başında Danimarka'ya ait bir gemiye sabotaj girişiminde bulunan on Husi militanının öldürülmesiyle gerilim tırmandı ve gelişmeler, İran'ın 1 Ocak'ta kendi fırkateynini göndermesine yol açtı.

ABD, Kızıldeniz'de istikrarı yeniden tesis etme çabalarını desteklemek için AB'den Atalanta adı verilen korsanlıkla mücadele misyonunu yeniden düzenlemesini istedi.

Belgede "Üye Devletler operasyonel ihtiyaçlara bağlı olarak varlıklarını bir operasyondan diğerine geçirme kararını saklı tutarlar" denildi.

Batı, Husi saldırılarına tepkisini arttırıyor

Amerikan ve İngiliz güçleri, Hollanda'nın da desteğiyle, Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere ilk hava ve füze saldırılarını düzenleyerek saldırılara karşı müdahalelerini gece boyunca hızlandırdı.

Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Almanya Kızıldeniz saldırılarına hedefli bir yanıt olarak operasyonu destekledi. Belçika Dışişleri Bakanı da ülkesinin Batılı müttefikleriyle birlikte "bölgede deniz güvenliğini yeniden tesis etmek" için çalıştığını doğruladı.

Birleşik Krallık da uluslararası hukuk uyarınca müdahalesine izin verildiğini iddia eden yasal bir belge yayınladı.

"Savunma amaçlı"

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre NATO sözcüsü Dylan White cuma günü  ABD öncülüğünde Yemen'e yapılan saldırıların "savunma amaçlı" olduğunu söyledi.

White "Bu saldırılar savunma amaçlıdır ve dünyanın en hayati su yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü korumak için tasarlanmıştır. Husi saldırıları sona ermelidir," ifadelerini kullandı.

Aralarında Türkiye ve Rusya'nın da bulunduğu diğer devletler hava saldırılarını orantısız güç kullanımı olarak eleştirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD ve İngiltere'yi Kızıldeniz'i "kan gölüne" çevirmekle suçladı.

EURO NEWS